Wegańska zupa krem z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy to kolejne sztandarowe danie kuchni tureckiej, które bez problemu można przygotować w wersji wegańskiej… choć pewnie niejedna turecka gospodyni złapała by się za głowę, że jak to, kırmızı mercimek çorbası na wywarze warzywnym? Naszym zdaniem to tylko uprzedzenia i stereotypy. Ważne by bulion był esencjonalny. Jak takowy przygotować pisaliśmy we wpisie Bulion warzywny, czyli fundament zup wszelakich albo zupa sama w sobie.

Sposób podania tej zupy, czyli posypanie jej surowym, posiekanym czosnkiem, skropienie sokiem z cytryny i polanie oliwno-paprykową miksturą wznosi to bardzo proste danie na wyżyny sztuki kulinarnej. Niebo w gębie gwarantowane. Poważnie! Koniecznie z grzankami z białego pieczywa, a najlepiej z ciepłymi płaskimi chlebkami naan, o których pisaliśmy we wpisie Naan, czyli chleb nasz powszedni.

Soczewica jadalna uprawiana była już ponad 10000 lat temu. Na ziemiach polskich znana już od neolitu. Jest chyba najpopularniejszych warzywem strączkowym na świecie. W Polsce najbardziej znane są odmiany czerwona i zielona, choć jest ich sporo więcej, m. in. czarna, brązowa i żółta. Soczewica jest doskonałym źródłem błonnika, białka, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), fosforu i żelaza.

Składniki

  • 200 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 l (4 szklanki) bulionu
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej albo mieszanki obu w zależności od upodobań
  • cytryna
  • 1/2 ząbka czosnku na osobę, posiekana

Sposób przyrządzania

  1. Soczewicę dobrze wypłukać na sicie.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę.
  3. Dodać cebulę i smażyć chwilę mieszając aż się zeszkli.
  4. Do cebuli dodać przyprawy, dobrze wymieszać.
  5. Wlać bulion, dodać przecier pomidorowy, marchewkę, ziemniaka i soczewicę. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa i soczewica będą miękkie (ok. 30 minut).
  6. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta należy dodać trochę wody i zagotować.
  7. Na małej patelni lub w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy (w oryginale masła), dodać 2 łyżeczki papryki, wymieszać i zdjąć z ognia.

Podawać z grzankami, posypaną posiekanym czosnkiem,  skropioną sokiem z cytryny i polaną mieszanką oliwy z papryką.