Chlebek bananowy

Za oknem sypie śnieg, świat skąpany w szarościach wygląda jak szum w starym telewizorze, gdy nie wybrano żadnego kanału. W taką pogodę najlepiej zapaść się w kanapę, nakryć kocem i obejrzeć jakiś przydługi film z kubkiem zielonej herbaty w jednej ręce i kawałkiem chlebka bananowego w drugiej.

Amerykański banana bread powstał najpewniej w czasach wielkiego kryzysu lat 30. XX w. jako sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów i prezentacja możliwości proszku do pieczenia, który to w owym czasie był rynkową nowością.

Ten prostu, zawsze udający się przepis jest kompilacją kilku innych. Sok jabłkowy podpatrzyliśmy u Jamiego Olivera, a gdy robimy chlebek bananowy dla dorosłych, wzorem Nigelli Lawson dodajemy jeszcze garść rodzynek namoczonych w rumie lub bourbonie. W wersji wybitnie deserowej nie zaszkodzi oprószyć cukrem pudrem. 😉

Składniki

  • 1½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki soku jabłkowego (albo jakiegoś innego, w ostateczności po prostu wody)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (4 jak chcesz na słodko)
  • ½ kostki (100 g) masła
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel esencji waniliowej lub szczypta wanilii
  • garść posiekanych orzechów (jakie lubicie i macie pod ręką, byle nie solone)
  • łyżeczka masła i łyżka bułki tartej do wysypania foremki

Sposób przyrządzania

  1. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajko, pokrojone w kostkę masło, sok, cukier i dwa pokrojone banany umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Do miski z mąką dodać zawartość blendera, przyprawy, orzechy oraz trzeciego banana pokrojonego w drobną kostkę. Wymieszać wszystko dokładnie.
  4. Foremkę keksówkę wysmarować masłem i podsypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około godzinę.

5 thoughts on “Chlebek bananowy

  1. StarszyPan

    Widać włożone serce! Tylko tak dalej, mam nadzieję, że każdy następny przepis będzie równie dobry. Jestem ciekawy, jak smakowałby chleb, który nie byłby bananowy. Chciałbym coś bardziej słonego, co w składzie miałoby bio surowce… Jeśli chodzi o przyprawy, dobre można znaleźćć w internecie…

    Na przykład tutaj: http://www.aladorbio.com

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.