Ciasto cytrynowe

Delikatne, mocno cytrynowe i bardzo proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Dotychczas rzadko umieszczaliśmy na blogu desery, ale gdy już to robimy, robimy to z przytupem. 😉 Tym razem prezentujemy przepis na cytrynową rozpustę, zarówno pod względem składników, których w takiej ilości i stężeniu staramy się na co dzień unikać oraz pod względem walorów smakowych. Idealne proporcje powodują, że jest w sam raz cytrynowe i słodkie ale równie delikatne, wilgotne i puchate. <3

Skórka otarta z cytryny

Skórka cytryny to bomba witaminowa równie cenna jak jej sok. Zawiera witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40-50 mg na 100 g owocu) oraz P, których jest nawet do 10 razy więcej niż w samym soku. Posiada również olejki lotne, limonen (aż do 70 proc.), alfa-terpinen, alfa-pinen, beta-pinen, citral, kumaryny, bioflawonoidy i cenne polifenole. Wszystkie te składniki mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Skórka z cytryny ma działanie antynowotworowe, odchudzające, oczyszczające organizm, grzybo i bakteriobójcze oraz regulujące ciśnienie krwi. Charakterystyczne cytrusowe olejki eteryczne (produkowane właśnie ze skórki) wykorzystywane są w aromaterapii, terapiach antydepresyjnych i przy zaburzeniach nerwowych.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450-500 (np. poznańska lub zamojska)
  • ½ szklanki skrobi np. mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 200 g masła (kostka) lub oleju kokosowego
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 3 jaja
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania tortownicy

Sposób przyrządzania

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać z proszkiem, oddzielić żółtka od białek do wysokiego naczynia, w którym będą ubijane, obrać skórkę z cytryny, wycisnąć sok, nagrzać piekarnik.
  2. Miękkie masło utrzeć (może być blenderem), dodawać kolejno cały czas ucierając żółtka, cukier, wanilię, skórkę z cytryny oraz sok.
  3. Dodać ubitą pianę mieszając łyżką, następnie dodawać mąkę dalej delikatnie mieszając.
  4. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy.
  5. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
  6. Po upieczeniu, lekko przestudzone ale wciąż bardzo ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *