Ciasto cytrynowe

Delikatne, mocno cytrynowe i bardzo proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Dotychczas rzadko umieszczaliśmy na blogu desery, ale gdy już to robimy, robimy to z przytupem. 😉 Tym razem prezentujemy przepis na cytrynową rozpustę, zarówno pod względem składników, których w takiej ilości i stężeniu staramy się na co dzień unikać oraz pod względem walorów smakowych. Idealne proporcje powodują, że jest w sam raz cytrynowe i słodkie ale równie delikatne, wilgotne i puchate. <3

Skórka otarta z cytryny

Skórka cytryny to bomba witaminowa równie cenna jak jej sok. Zawiera witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40-50 mg na 100 g owocu) oraz P, których jest nawet do 10 razy więcej niż w samym soku. Posiada również olejki lotne, limonen (aż do 70 proc.), alfa-terpinen, alfa-pinen, beta-pinen, citral, kumaryny, bioflawonoidy i cenne polifenole. Wszystkie te składniki mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Skórka z cytryny ma działanie antynowotworowe, odchudzające, oczyszczające organizm, grzybo i bakteriobójcze oraz regulujące ciśnienie krwi. Charakterystyczne cytrusowe olejki eteryczne (produkowane właśnie ze skórki) wykorzystywane są w aromaterapii, terapiach antydepresyjnych i przy zaburzeniach nerwowych.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450-500 (np. poznańska lub zamojska)
  • ½ szklanki skrobi np. mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 200 g masła (kostka) lub oleju kokosowego
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 3 jaja
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania tortownicy

Sposób przyrządzania

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać z proszkiem, oddzielić żółtka od białek do wysokiego naczynia, w którym będą ubijane, obrać skórkę z cytryny, wycisnąć sok, nagrzać piekarnik.
  2. Miękkie masło utrzeć (może być blenderem), dodawać kolejno cały czas ucierając żółtka, cukier, wanilię, skórkę z cytryny oraz sok.
  3. Dodać ubitą pianę mieszając łyżką, następnie dodawać mąkę dalej delikatnie mieszając.
  4. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy.
  5. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
  6. Po upieczeniu, lekko przestudzone ale wciąż bardzo ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

2 myśli nt. „Ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.