Trochę zdrowsze kruche ciasto

Kruche ciasto to podstawa nie tylko tart ale też różnych innych deserów. Można zrobić z niego spód do ciasta, herbatniki albo kruche babeczki, które w sezonie letnim wypełnić można bitą śmietaną i owocami lub użyć do serwowania lodów. Co ważne nasze kruche ciasto można bez problemu wyrobić w robocie planetarnym. 

Zamiast esencji waniliowej możecie użyć po prostu wanilii lub cukru waniliowego. Jeżeli macie ochotę na owocowe aromaty, można do ciasta dodać otartą skórkę z pomarańczy (nie woskowanej!).

Cukier trzcinowy można zastąpić białym, tylko odrobinę mniejszą ilością. 

Rafinowany biały cukier z buraków jest słodszy od brązowego trzcinowego. 

Cukrzycy mogą spokojnie użyć ksylitolu.

Używamy mleka roślinnego, najczęściej owsianego, ale nic nie stoi na przeszkodzie by użyć krowiego, czy koziego, a nawet wody.

Praktycznie zawsze zwykłe mleko można zastąpić roślinnym. W ciastach najlepiej sprawdza się owsiane, w deserach kokosowe, a w sosach beszamelowych migdałowe.

Nasze kruche ciasto jest mniej tłuste od klasycznego. Zmniejszoną ilość masła rekompensujemy jajkiem i mlekiem.

Składniki

  • ½ kostki masła (100 g) pokrojona w drobną kostkę
  • 1½ szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej

Sposób przyrządzania

  1. Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do momentu uzyskania w miarę zwartej kuli. Ciasta kruchego nie wyrabia się!
  2. Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, odczekać kilka minut i rozwałkować. Oprószyć mąką, zawinąć na wałku i następnie rozwinąć na formie. Wypełnić ubytki i wystające fragmenty ciasta odciąć nożem. 
  4. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180℃ na najniższej półce przez 20 minut (do pełnego upieczenia) lub 10 minut jeżeli chcecie tylko podpiec spód do ciasta, które będzie jeszcze pieczone (np. szarlotka).

One thought on “Trochę zdrowsze kruche ciasto

  1. Pingback: Tarta z mascarpone i owocami, czyli sernik na zimno trochę inaczej – Zdrowsze Jedzenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.