Tarta z mascarpone i owocami, czyli sernik na zimno trochę inaczej

Tarta z kremowym mascarpone i owocami to nasz ulubiony deser. W zasadzie sernik na zimno, bliżej mu jednak do tiramisu niż rozedrganego sernika na żelatynie cioci Heleny.

Ta tarta to pochwała deserowego minimalizmu i funkcjonalności. Kruche, słodkie ciasto pachnące wanilią, kremowe mascarpone i sprężyste, lekko kwaśne owoce. Co więcej trzeba by udać się do kulinarnego nieba?

Bita śmietana jest gotowa, gdy po odwróceniu naczynia nie wypływa.

Nie lubimy zbyt słodkich kremów więc dajemy 4 łyżki cukru, jeżeli lubicie na słodko to dajcie minimum 6.

Jak zrobić kruche ciasto na spód pisaliśmy we wpisie Trochę zdrowsze kruche ciasto.

Składniki

  • 2 opakowania mascarpone (500 g)
  • 1 opakowanie śmietanki 30% (200 g)
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • maliny, borówki lub jeżyny
  • kruchy spód do tarty

Sposób przyrządzania

  1. Ubić śmietankę.
  2. Mascarpone utrzeć z cukrem.
  3. Wymieszać mascarpone z bitą śmietaną.
  4. Upieczony kruchy spód wypełnić kremem i ułożyć na wierzchu owoce.

Jeść!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.