Prosta i szybka w przygotowaniu wegańska zupa krem z brokułu to pożywny posiłek dla całej rodziny. Niezależnie od wieku, wszyscy będą się nią zajadać ze smakiem, nawet tacy brokułowi sceptycy jak Paweł 😉
Brokuł, podobnie jak i kalafior to odmiana kapusty warzywnej. W obu przypadkach częścią jadalną jest pokaźnych rozmiarów kwiatostan zwany różą. Nie oznacza to bynajmniej, że pozostałe części są niejadalne. Brokuł uprawiany jest już od czasów starożytnych. Zajadali się nim tak Grecy jak i Rzymianie. Jest doskonałym źródłem witamin C i K. Zawarty w nim sulforafan wspomaga usuwanie z organizmu toksyn oraz ma działanie antynowotworowe. Sulforafan rozkłada się podczas długiego gotowania, brokuła nie należy więc gotować dłużej niż 10 minut.
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- ¼ szklanki posiekanych łodyg natki pietruszki
- 2 ząbki posiekane czosnku
- 1 duży lub 2 małe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
- 1 brokuł
- 4 szklanki bulionu (jak ugotować domowy bulion pisaliśmy we wpisie Bulion warzywny, czyli fundament zup wszelakich albo zupa sama w sobie)
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- garść uprażonych pestek słonecznika do podania
Sposób przyrządzania
- Różyczki brokuła odkroić, łodygę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
- Dodać czosnek i łodygi pietruszki, wymieszać i chwilę razem smażyć aż czosnek straci swój surowy zapach.
- Dodać pokrojone w kostkę łodygi brokuła i ziemniaki. Wymieszać i chwilę podsmażyć.
- Zalać wszystko bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ziemniaki i łodygi brokuła będą miękkie – ok. 10 minut.
- Dolać wodę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić różyczki brokuła, przyprawić solą i gotować 5 minut aż różyczki brokuła będą miękki.
- Zupę zmiksować blenderem
Podawać posypaną prażonymi pestkami słonecznika z ulubionym pieczywem.