Kukurydza z ziemniakami, czyli wegański obiad na koniec lata

Nasza kukurydza z ziemniakami to potrawa inspirowana indyjskim aloo makai, choć doprawiona raczej w konwencji latynoskiej – doskonały wegański obiad. Z obu tradycji wybraliśmy to co naszym zdaniem najlepsze tworząc potrawę pożywną, wyrazistą, ale nie za ciężką, idealną na lato.

Sezon na kukurydzę w pełni. Warto więc poeksperymentować z tym warzywem póki świeże. W Polsce zazwyczaj jemy kukurydzę w kolbach po prostu ugotowaną, z solą i masłem. Jakiekolwiek inne sposoby jej wykorzystania sprowadzają się do otworzenia puszki i albo dodania jej do jakiejś sałatki-śmietnika, albo wymieszania z fasolą i serwowania jako dania o rzekomo meksykańskiej proweniencji. Zainspirowani zupą, którą niedawno jedliśmy u przyjaciół na obiedzie, wybraliśmy się w wirtualną podróż dookoła świata w poszukiwaniu dań, gdzie kukurydza jest składnikiem pierwszoplanowym. Oto efekt naszych poszukiwań.

Delikatny aromat kuminu, odrobina ziół, ale bez przesady, tak by nie przeładować smaku. Słodycz kukurydzy przełamana pomidorem i podkręcona zapachem zielonej papryki, ale znów z umiarem. Całość jest wręcz orzeźwiająca, idealna na lato. Sprawdzi się jako farsz do naleśników, albo z delikatnym białym ryżem, najlepiej basmati. W obu przypadkach koniecznie z posiekanym szczypiorem i natką kolendry. Miłośnicy ostrych dań powinni doprawić potrawę już na talerzu posiekaną zieloną papryczką chili, lub sosem typu tabasco.

Kukurydzę człowiek udomowił blisko 10000 lat temu na terenach dzisiejszego południowego Meksyku. Jest to zboże, i tak jak w przypadku innych jadalnych traw, dla człowieka użyteczne są jej ziarna. Mogą być one różnej wielkości i koloru, od białego, poprzez żółty, aż po głęboko fioletowy. Z fioletowej odmiany kukurydzy, w Peru wytwarza się rodzaj kompotu o nazwie chicha morada, a z żółtej odmiany zwanej jora waży się coś podobnego do piwa – chicha de jora. Oba te napoje znane były w Ameryce Południowej jeszcze w czasach przedinkaskich. Duże ziarna białej odmiany jada się jako dodatek do potraw zastępujący ryż lub ziemniaki. W wielu kuchniach obu Ameryk, w takiej czy innej postaci, kukurydza występuję w prawie każdym daniu. Na całym świecie wytwarza się z niej wiele popularnych produktów spożywczych: kaszę (choćby włoska polenta, czy rumuńska mamałyga), mąkę, olej, czy też słód niezbędny do produkcji bourbona. Niestety to z kukurydzy produkuje się też niesławny syrop glukozowo-fruktozowy, którego to unikać należy jak ognia. Niestety masowo dodawany jest on do ogromnej ilości produktów i odpowiedzialny jest w dużej mierze za takie choroby cywilizacyjne jak otyłość i cukrzyca typu 2. Uważnie czytajcie etykiety i unikajcie produktów, które go zawierają! Kukurydza sama w sobie jest totalnie bezpieczna. Jest cenionym źródłem pożywienia na całym globie. Zawiera też spore ilości witamin z grupy B oraz minerałów, w tym przede wszystkim magnezu i fosforu.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 4-6 młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę wielkości paznokcia
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę wielkości paznokcia
  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej rozrobiona w 2 łyżkach wody
  • posiekany szczypior, natka kolendry i kawałek cytryny do przybrania
  • kilka kropel sosu typu tabasco lub posiekane zielone papryczki chili do zaostrzenia smaku

Sposób przyrządzania

  1. Kukurydzę obrać z liści, oczyścić z włosków i odciąć dolną końcówkę tak by mięć stabilne podparcie. Następnie postawić ją na sztorc i ostrym nożem, w kierunku od góry do dołu ściąć ziarna z kolby.
  2. W rondlu lub patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
  3. Do cebuli dodać czosnek, wymieszać i smażyć chwilę razem aż czosnek straci swój surowy zapach.
  4. Dodać przyprawy i chwilę wszystko smażyć cięgle mieszając.
  5. Następnie dodać pomidory, podlać dwoma łyżkami wody, wymieszać i dusić na średnim ogniu kilka minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
  6. Do sosu dodać ziemniaki, podlać połową bulionu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Dodać kukurydzę oraz paprykę, podlać pozostałym bulionem, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem kolejne 10 minut mieszając co jakiś czas.
  8. Na koniec zagęścić sos mieszaniną mąki i wody, doprowadzić do wrzenia.

Podawać posypane posiekanym szczypiorem i natką kolendry, skropione sokiem z cytryny i doprawione na ostrość według uznania w towarzystwie ryżu lub jako farsz do naleśników lub wrapów.

Jedna myśl nt. „Kukurydza z ziemniakami, czyli wegański obiad na koniec lata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *