Kuchenny recycling. Odc. 2 – pieczone wegańskie kofty z warzyw i tofu

Pieczone wegańskie kofty z warzyw i tofu to prosta w przygotowaniu, pożywna i zdrowa potrawa. To też świetna okazja do wykorzystania kuchennych resztek. Dzięki temu przepisowi warzywa z rosołu, czy ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu mogą zyskać drugie życie. I to jakie!

Kofty doskonale komponują się z keralskim sosem curry lub sosem pomidorowym, a gdy podamy je jako imprezową przekąskę świetnie sprawdzą się w towarzystwie naszego sosu chili.

Tradycyjnie kofty smaży się na głębokim tłuszczu, nic jednak nie stoi na przeszkodzie by upiec je w piekarniku. Są równie smaczne, a o niebo zdrowsze. 🙂

Od lewej: kumin, kminek i kmin cesarski.

Od lewej: kumin, kminek i kmin cesarski.

Kumin zwany też kminem rzymskim lub indyjskim to roślina z rodziny selerowatych. Jako przyprawy używa się jej nasion. Kumin spokrewniony jest z dobrze znanym w Polsce kminkiem, jednak pod względem kulinarnym są to dwie zupełnie różne przyprawy o niepodobnym do siebie aromacie. Kolejną przyprawą podobną z wyglądu do kuminu i kminku jest tzw. kmin cesarski (shahi jeera) zwany też czarnym kminem (czasem błędnie nazywa się tak czarnuszkę!). Jego aromat jest jakby mieszanką zapachów kuminu i kminku. Kmin rzymski znany i uprawiany jest już od starożytności. Pochodzi ze wschodnich rejonów basenu Morza Śródziemnego. W Europie Północnej, Środkowej i Wschodniej nie jest uprawiany ze względu na małą odporność na mróz. Popularny jest zwłaszcza w kuchniach śródziemnomorskich, azjatyckich i latynoamerykańskich. Zawarte w kuminie olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, moczopędnie, pobudzają układ krwionośny i oddechowy oraz poprawiają trawienie.

Składniki

  • 200 g tofu*
  • 1 szklanka ugotowanych, utartych i odciśniętych z wody warzyw*
  • 1 szklanka ugotowanych i utartych ziemniaków (2 spore ziemniaki)*
  • 1-2 posiekane zielone chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (dla miłośników ostrych dań chili)
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy
  • garść bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych

* Tych trzech głównych składników powinno być mniej więcej po równo.

Sposób przyrządzania

  1. Tofu zetrzeć na tartce o dużych oczach lub rozdrobnić widelcem.
  2. Ugotowane warzywa (np. takie z bulionu) utrzeć na tartce o dużych oczach, a następnie dobrze odcisnąć z wody.
  3. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tartce.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, lepić z nich kuleczki wielkości małej śliwki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Kofty gotowe do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Następnie odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez ok. 10 minut.Kofty za raz po wyjęciu z piekarnika.

12 myśli nt. „Kuchenny recycling. Odc. 2 – pieczone wegańskie kofty z warzyw i tofu

    1. Paweł Autor wpisu

      W tym przypadku tofu jest zamiennikiem. 😉 Oryginalnie używa się indyjskiego sera paneer, który niestety w Polsce jest trudno dostępny, ale na szczęście zastąpić go można ricottą.
      Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi więc: tofu nie można pominąć ale można je zastąpić ricottą. 🙂

      Odpowiedz
  1. Robert Kie

    Już raz mieliłem cynamon w młynku do kawy i potem kilogram ryżu zużyłem, żeby go wyczyścić, a i tak jeszcze przez długi czas wszędzie unosił się aromat cynamonu 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *