Żurek w swych wielu regionalnych odmianach to zupa znana wśród wszystkich północnych Słowian. Wszystko co te przeróżne zupy łączy to żur, czyli zakwas chlebowy, który dodaje się by nadać potrawie kwaśny smak.
Z żurem jednak jest pewien problem, a nawet nie jeden tylko dwa. Po pierwsze nie wszystkim smakuje, po drugie nie zawsze jest pod ręką gdy ma się ochotę na żurek.
Tutaj przychodzi z pomocą wyobraźnia i tak powstaje on, bieda żurek, wyrób żurkopodobny, zakwaszony sokiem z cytryny lub wręcz ordynarnym kwaskiem cytrynowym. Efekt? Zaskakująco dobry!
Danie można przygotować w 15 minut na podstawie składników dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Bulion oczywiście najlepiej ugotować samemu (pisaliśmy o tym we wpisie Bulion warzywny…), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać kostki rosołowe 😉
Składniki
- 2 l bulionu
- 1 liść laurowy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka majeranku
- sok z ½ cytryny lub ⅛ łyżeczki (szczypta) kwasku cytrynowego (lub więcej wedle uznania)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- jajko na twardo, tarty chrzan, czosnek i śmietana do podania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania
- Bulion zagotować i dodać do niego wszystkie składniki oprócz mąki i śmietany. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
- Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną tak by nie było grudek, jeżeli mieszanina jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Następnie dodać śmietanę z mąką do gotującej się zupy i dokładnie wymieszać.
Podawać z jajkiem na twardo i białym pieczywem lub puree z ziemniaków. Dla zwiększenia efektu w głębokich talerzach układamy jajka na twardo, utarty chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, które następnie zalewamy gorącą zupą.