Aromatyczna i rozgrzewająca wegańska zupa krem z kalafiora to stara rodzinna receptura i jedna z ulubionych potraw dzieciństwa. Często jadamy ją na śniadanie, podobnie jak i inne zupy krem. Zazwyczaj powstaje przy okazji jakiegoś innego dania z kalafiorem, choćby jalfrezi lub malai kofta.
Ziele angielskie odkrył na Jamajce Krzysztof Kolumb podczas swej drugiej wyprawy do Nowego Świata. W Europie szczególnie upodobali je sobie Anglicy, którzy nazwali nową przyprawę allspice (ang. przyprawa-wszystko). Ziele angielskie dość szybko rozpowszechniło się w całym basenie Morza Śródziemnego, gdzie najbardziej upodobali je sobie Turcy i Palestyńczycy. Ziele angielskie ułatwia wchłanianie selenu, witamin z grupy B oraz beta-karotenu, łagodzi bóle reumatyczne i na tle nerwowym, pomaga przy wzdęciach i kolce. Zawarte w nim olejki eteryczne używane są też w kosmetyce, zwłaszcza do produkcji dezodorantów.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego lub 1 plaster korzeniowego
- 1 ziemniak
- 2 liście laurowe
- 4 listki lubczyku (lub ¼ łyżeczki suszonego)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego lub sosu Worcester
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru
- ¼ łyżeczki świeżo-zmielonej gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzania:
- Warzywa pokrojone na mniejsze kawałki umieścić w garnku wraz z liśćmi laurowymi, lubczykiem, zielem angielskim, pieprzem i solą, zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (ok. 45 minut).
- Zawartość garnka zmiksować.
- Doprawić sosem sojowym, imbirem i gałką muszkatołową. Posolić do smaku.
Podawać z chlebowymi grzankami – kromkami chleba (najlepiej żytniego na zakwasie) pokrojonymi w sporą kostkę i usmażonymi na oleju rzepakowym.