Bieda żurek bez żuru

Żurek w swych wielu regionalnych odmianach to zupa znana wśród wszystkich północnych Słowian. Wszystko co te przeróżne zupy łączy to żur, czyli zakwas chlebowy, który dodaje się by nadać potrawie kwaśny smak. 

Z żurem jednak jest pewien problem, a nawet nie jeden tylko dwa. Po pierwsze nie wszystkim smakuje, po drugie nie zawsze jest pod ręką gdy ma się ochotę na żurek. 

Tutaj przychodzi z pomocą wyobraźnia i tak powstaje on, bieda żurek, wyrób żurkopodobny, zakwaszony sokiem z cytryny lub wręcz ordynarnym kwaskiem cytrynowym. Efekt? Zaskakująco dobry!

Danie można przygotować w 15 minut na podstawie składników dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Bulion oczywiście najlepiej ugotować samemu (pisaliśmy  o tym we wpisie Bulion warzywny…), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać kostki rosołowe 😉

Składniki

  • 2 l bulionu
  • 1 liść laurowy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sok z ½ cytryny lub ⅛ łyżeczki (szczypta) kwasku cytrynowego (lub więcej wedle uznania)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko na twardo, tarty chrzan, czosnek i śmietana do podania (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania

  1. Bulion zagotować i dodać do niego wszystkie składniki oprócz mąki i śmietany. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  2. Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną tak by nie było grudek, jeżeli mieszanina jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Następnie dodać śmietanę z mąką do gotującej się zupy i dokładnie wymieszać.

Podawać z jajkiem na twardo i białym pieczywem lub puree z ziemniaków. Dla zwiększenia efektu w głębokich talerzach układamy jajka na twardo, utarty chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, które następnie zalewamy gorącą zupą.