Smażone warzywa w pomidorach i pilaw z orzo

Smażone warzywa w pomidorach i pilaw z orzo to tureckie potrawy, które regularnie goszczą na naszym stole. Zapraszamy więc do kolejnej podróży nad Bosfor. 

Pilaw z orzo, czyli ryż z drobnym makronem ugotowany w bulionie jada się w Turcji praktycznie do wszystkiego. Jest to najczęściej spotykany dodatek do innych potraw, który dostępny jest w praktycznie wszystkich restauracjach. Smażone warzywa w pomidorach to natomiast nasza zweganizowana wariacja na temat tavy, czyli wszelkiej maści mięsno-warzywnych dań z patelni.

Orzo to makaron w kształcie ziaren ryżu.

Orzo to makaron w kształcie ziaren ryżu.

Nie jest to może danie dla osób odchudzających się, ale raz na jakiś czas można sobie zafundować taką kaloryczną bombę. Można oczywiście odpuścić sobie smażenie ziemniaków i po prostu je obgotować. Postępując w ten sposób pozbawimy jednak tę potrawę jej niepowtarzalnego smaku, gdyż smażenie ziemniaków wydobywa z nich charakterystyczną słodycz, której nie da się w żaden inny sposób podrobić.

Pomidor to kolejne warzywo, które trafiło do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Pochodzi najprawdopodobniej z Ameryki Środkowej. Początkowo traktowano pomidory jako odmianę znanych w Europie bakłażanów, z którymi są blisko spokrewnione. Hiszpanie rozpowszechnili je w całym swoim imperium kolonialnym, m.in. na Filipinach skąd dotarły do Azji. Co ciekawe, choć są jednym z filarów kuchni bliskowschodniej trafiły tam dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku za sprawą Brytyjczyków. Pomidory bogate są w likopen, przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym, szczególnie skuteczny w przypadku raka prostaty. Są też doskonałym źródłem mikroelementów, głównie potasu, fosforu, magnezu i wapnia oraz witamin C, A, z grupy B oraz PP. Uwaga, niedojrzałe pomidory oraz ich liście i łodygi zawierają toksyczne dla człowieka substancje – solaninę i tomatynę, które mogą powodować zatrucia pokarmowe.

Składniki

Pilaw z orzo

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka orzo
  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki bulionu

Smażone warzywa w pomidorach

  • olej do smażenia ziemniaków
  • oliwa do obtoczenia bakłażanów
  • 2 łyżki oliwy do przygotowania sosu
  • 2 średnie bakłażany (ok. 0,7 kg)
  • 4 średnie ziemniaki (ok. 0,7 kg)
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub puszka posiekanych pomidorów (w sezonie oczywiście świeże pomidory, tak ze 4 dorodne sztuki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 upieczone i obrane ze skóry papryki, pokrojone w spore paski
  • sól, pieprz i płatki chili do smaku (my używamy tureckiej papryki pul biber)
  • natka pietruszki do przybrania

Sposób przyżądzania

Pilaw z orzo

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, a następnie dodać orzo.
  2. Gdy orzo lekko się zrumieni wsypać ryż i smażyć cały czas mieszając, aż stanie się biały i lekko szklisty.

    Po lewej ryż podsmażony podczas przygotowania pilawu, po prawej ryż bez żadnej obróbki.

    Po lewej ryż podsmażony podczas przygotowania pilawu, po prawej ryż bez żadnej obróbki.

  3. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszać w trakcie gotowania!
  4. Zdjąć z ognia, zamieszać i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut żeby pilaw doszedł.

Smażone warzywa w pomidorach

  1. Bakłażany pokroić w plastry i moczyć w osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Odcedzić. O tym po co się to robi pisaliśmy we wpisie Sebze güveç. Turecki orgazm podniebienia
  2. Plastry bakłażanów obtoczyć w oliwie i smażyć na średnim ogniu na dwie strony aż będą rumiane. Wyłożyć na ręcznik papierowy, wystudzić i pokroić w ćwiartki.
    Bakłażany przed smażeniem obtaczamy w oliwie.

    Bakłażany przed smażeniem obtaczamy w oliwie.

    Usmażone bakłażany.

    Usmażone bakłażany.

  3. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie półplasterki, a następnie usmażyć na złoto. Najwygodniej będzie to zrobić na głębokim tłuszczu, ale można je też smażyć w mniejszej ilości oleju. Trzeba wtedy pilnować, żeby były równomiernie zrumienione z obu stron. Wyłożyć na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Usmażone ziemniaki.

    Usmażone ziemniaki.

  4. Na dużej patelni (my używamy woka) rozgrzać dwie łyżki oliwy.
  5. Dodać cebulę, lekko posolić i smażyć aż cebula się zeszkli.
  6. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć chwilę ciągle mieszając aż straci swój surowy zapach.
  7. Dodać pomidory, sok z cytryny i cukier. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
  8. Następnie dodać bakłażany, ziemniaki i pieczoną paprykę. O tym jak piec paprykę pisaliśmy we wpisie Przygotowania do zimy. Odc. I – ajwar, kiopolu i mrożenie pieczonej papryki.
  9. Wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.

Podawać posypane natką pietruszki w towarzystwie pilawu i ulubionej sałaty.

Pilaw z orzo i smażone warzywa w pomidorach.

Pilaw z orzo i smażone warzywa w pomidorach.