Gdy czasu mało na naszym stole królują potrawy, które nie wymagają go zbyt wiele. Jedną z nich jest młoda kapusta duszona na modłę węgierską, z pomidorami i kminkiem. Przygotowuje się ją mniej więcej tyle ile gotują się młode ziemniaki, do których pasuje wyśmienicie.
Kminek znany był jako przyprawa już w neolicie. Powszechnie uprawiany i stosowany był w całym starożytnym świecie jako dodatek do warzyw strączkowych. Naturalnie występuje w Europie i Azji, a największym jego producentem jest obecnie Finlandia. Główną substancją czynną w owocach kminku, których to właśnie używamy w kuchni, jest olejek kminkowy. Działa przeciwskurczowo i wiatropędnie, poprawa trawienie i działa bakteriobójczo, pobudza też laktację.
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża cebula pokrojona w ćwierć plasterki
- 1 mała poszatkowane główka kapusty (ok. 750 g)
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki wody
- ½ pęczka koperku
Sposób przyrządzania
- Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzać oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę rzucić cebulę, odrobinę posolić i smażyć ciągle mieszając aż cebula się zeszkli.
- Dodać posiekaną kapustę i smażyć kilka minut mieszając co jakiś czas aż kapusta się skurczy i trochę zmięknie.
- Dodać przyprawy czyli kminek i paprykę, dokładnie wymieszać.
- Pomidory posiekać w drobną kostkę, a najlepiej po prostu je zblendować i dodać do kapusty. Podlać połową szklanki wody, posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
- Łyżkę mąki rozrobić w dwóch łyżkach zimnej wody, dodać do kapusty, dokładnie wymieszać i zagotować.
- Dodać posiekany koperek i dobrze wymieszać.
Duszona młoda kapusta najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków posypanych koperkiem i polanych oliwą lub dobrym olejem tłoczonym na zimno.