Ful medamese, czyli obiad z bobu

Ful medamese to zdrowe, tanie i pożywne danie z bobu. Tradycyjnie jadane na śniadanie, na ciepło doskonale sprawdza się w roli obiadu. Potrawa ta popularna jest w Egipcie, skąd najprawdopodobniej pochodzi oraz Sudanie, całym Rogu Afryki i Jemenie.

Tradycyjnie Ful medamese przygotowuje się z suszonego bobu i jada na śniadanie w towarzystwie pieczywa i jajek na twardo. Jako że ciężko u nas o suszony bób, a bez problemu można dostać świeży (w sezonie) lub mrożony (przez cały rok) przygotowujemy danie inspirowane tą potrawą z tego co jest u nas dostępne.

Przepis jest bardzo prosty i przygotowanie tego dania nie powinno sprawić trudności nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej.

Bób jest jedną z najdłużej uprawianych roślin. Jadano go już w neolicie. Był bardzo popularny wśród starożytnych Rzymiań. Zawarta w bobie lewodoba używana jest w leczeniu choroby Parkinsona. Jak większość strączkowych jest on bardzo pożywny, bogaty w witaminy z grupy B oraz mikroelementy.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 małe pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ kg ugotowanego i obranego bobu
  • 1½ szklanki wody
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny lub limonki

Sposób przyrządzania:

  1. Bób wypłukać i wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować aż będzie miękki ale nie rozgotowany (ok. pół godziny). Potem odlać na sicie, przepłukać zimną wodą i obrać.
  2. Na głębokiej patelni, woku albo w rondlu z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy.
  3. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli (ok. 2 min.).
  4. Dodać połowę czosnku i chwilę smażyć aż straci surowy zapach.
  5. Dodać przyprawy: kumin, kolendrę, paprykę, chili i sól. Dokładnie wszystko wymieszać.
  6. Dodać pomidory, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 5 minut aż pomidory zmiękną.
  7. Do mieszaniny na patelni dodać bób, podlać wodą i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  8. Podawać posypane pozostałym czosnkiem i natką pietruszki, polane pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.

Tak przygotowany ful medamese można podawać na ciepło. Jako obiad doskonale komponuje się z ryżem, pomidorami posypanymi zatarem i skropionymi oliwą oraz sałatą z sosem vinaigrette.

Pomidor z zatarem, ryż i sałata

Pomidor z zatarem, ryż i sałata