Ful medamese to zdrowe, tanie i pożywne danie z bobu. Tradycyjnie jadane na śniadanie, na ciepło doskonale sprawdza się w roli obiadu. Potrawa ta popularna jest w Egipcie, skąd najprawdopodobniej pochodzi oraz Sudanie, całym Rogu Afryki i Jemenie.
Tradycyjnie Ful medamese przygotowuje się z suszonego bobu i jada na śniadanie w towarzystwie pieczywa i jajek na twardo. Jako że ciężko u nas o suszony bób, a bez problemu można dostać świeży (w sezonie) lub mrożony (przez cały rok) przygotowujemy danie inspirowane tą potrawą z tego co jest u nas dostępne.
Przepis jest bardzo prosty i przygotowanie tego dania nie powinno sprawić trudności nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej.
Bób jest jedną z najdłużej uprawianych roślin. Jadano go już w neolicie. Był bardzo popularny wśród starożytnych Rzymiań. Zawarta w bobie lewodoba używana jest w leczeniu choroby Parkinsona. Jak większość strączkowych jest on bardzo pożywny, bogaty w witaminy z grupy B oraz mikroelementy.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczki chili
- 2 małe pomidory pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- ½ kg ugotowanego i obranego bobu
- 1½ szklanki wody
- natka pietruszki
- sok z połowy cytryny lub limonki
Sposób przyrządzania:
- Bób wypłukać i wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować aż będzie miękki ale nie rozgotowany (ok. pół godziny). Potem odlać na sicie, przepłukać zimną wodą i obrać.
- Na głębokiej patelni, woku albo w rondlu z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy.
- Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli (ok. 2 min.).
- Dodać połowę czosnku i chwilę smażyć aż straci surowy zapach.
- Dodać przyprawy: kumin, kolendrę, paprykę, chili i sól. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Dodać pomidory, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 5 minut aż pomidory zmiękną.
- Do mieszaniny na patelni dodać bób, podlać wodą i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Podawać posypane pozostałym czosnkiem i natką pietruszki, polane pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.
Tak przygotowany ful medamese można podawać na ciepło. Jako obiad doskonale komponuje się z ryżem, pomidorami posypanymi zatarem i skropionymi oliwą oraz sałatą z sosem vinaigrette.