Młoda kapusta z pomidorami i kminkiem

Gdy czasu mało na naszym stole królują potrawy, które nie wymagają go zbyt wiele. Jedną z nich jest młoda kapusta duszona na modłę węgierską, z pomidorami i kminkiem. Przygotowuje się ją mniej więcej tyle ile gotują się młode ziemniaki, do których pasuje wyśmienicie.

Kminek znany był jako przyprawa już w neolicie. Powszechnie uprawiany i stosowany był w całym starożytnym świecie jako dodatek do warzyw strączkowych. Naturalnie występuje w Europie i Azji, a największym jego producentem jest obecnie Finlandia. Główną substancją czynną w owocach kminku, których to właśnie używamy w kuchni, jest olejek kminkowy. Działa przeciwskurczowo i wiatropędnie, poprawa trawienie i działa bakteriobójczo, pobudza też laktację.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w ćwierć plasterki
  • 1 mała poszatkowane główka kapusty (ok. 750 g)
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki wody
  • ½ pęczka koperku

Sposób przyrządzania

  1. Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzać oliwę.
  2. Na rozgrzaną oliwę rzucić cebulę, odrobinę posolić i smażyć ciągle mieszając aż cebula się zeszkli.
  3. Dodać posiekaną kapustę i smażyć kilka minut mieszając co jakiś czas aż kapusta się skurczy i trochę zmięknie.
  4. Dodać przyprawy czyli kminek i paprykę, dokładnie wymieszać.
  5. Pomidory posiekać w drobną kostkę, a najlepiej po prostu je zblendować i dodać do kapusty. Podlać połową szklanki wody, posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
  6. Łyżkę mąki rozrobić w dwóch łyżkach zimnej wody, dodać do kapusty, dokładnie wymieszać i zagotować.
  7. Dodać posiekany koperek i dobrze wymieszać.

Duszona młoda kapusta najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków posypanych koperkiem i polanych oliwą lub dobrym olejem tłoczonym na zimno.