Zimy już nie widać, w sumie to w ogóle jej nie było, a wiosny jeszcze nie ma. Zawieszeni w permanentnej jesieni wciąż pragniemy słońca. Gdy aura za oknem zawodzi pozostaje sięgnąć po butelkę czerwonego wina i zafundować sobie słońce na talerzu. Nic tak nie poprawia humoru jak bataty pieczone z tymiankiem i ananasowa salsa. Bo zdrowo się odżywiać można smacznie i kolorowo. 🙂
Bataty, zwane też słodkimi ziemniaki to bulwy, pochodzącego z Ameryki Południowej wilca ziemniaczanego. Co ciekawe roślina ta nie jest spokrewniona ze zwykłymi ziemniakami. Najstarsze bo liczące blisko 10000 lat ślady wskazujące na uprawę batatów odnaleziono na terenie dzisiejszego Peru. W 3. tysiącleciu przed naszą erą były już uprawiane w całej Ameryce Południowej, Środkowej i na Karaibach. Bataty dotarły do Azji z Filipin gdzie trafiły z Polinezji na wiele lat przed pojawieniem się na Pacyfiku europejskich żeglarzy. Fakt ten jest dziś jednym z koronnych argumentów na poparcie tezy Thora Heyerdhala, że wyspy Pacyfiku zasiedlone zostały przez przybyszów z Ameryki Południowej, a nie leżącej nieco bliżej Azji. W ten sposób trafiły też do Nowej Zelandii, gdzie były jednym z głównych elementów diety Maorysów na długo przed przybyciem pierwszych Europejczyków. Bataty powszechnie uznawane są za jedne z najwartościowszych „zapychaczy”. Są nisko kaloryczne i bogate w błonnik, a oprócz skrobi zawierają też wiele pożytecznych polisacharydów. Są doskonałym źródłem antyoksydantów, mikroelementów z potasem na czele i przede wszystkim witaminy A (pod postacią beta-karotenu) oraz witamin z grupy B i witaminy C.
Składniki
Bataty pieczone z tymiankiem
- 1 spory batat na osobę
- 1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)*
- 1 łyżeczka płatków chili*
- ½ łyżeczki soli*
- 3 łyżki oliwy*
- cząstki limonki do podania
* na jednego batata
Salsa ananasowa
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekane zielone chili
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego cynamonu
- ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka przecieru pomidorowego lub posiekanych pomidorów z puszki
- ½ łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej limonki
- 1 łyżeczka tapioki lub mąki ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej
- ¼ szklanki wody
- posiekany szczypior do podania
Sposób przyrządzania
Bataty
- Bataty obrać, pokroić w plastry grubości małego palca i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wymieszać oliwę z przyprawami i posmarować nią bataty.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 40 minut.
Salsa ananasowa
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę.
- Dodać cebulą, lekko posolić i smażyć aż się zeszkli.
- Do cebuli dodać czosnek i chili. Smażyć mieszając, aż stracą swój surowy zapach.
- Dodać przyprawy – goździki i cynamon. Wymieszać.
- Dodać paprykę i ananasa. Smażyć ciągle mieszając aż papryka trochę zmięknie.
- Podlać sokiem z limonki, dodać cukier, wymieszać i dusić na małym ogniu aż papryka i ananas będą gotowe.
- Dodać przecier pomidorowy i skórkę z limonki, zagotować, posolić i dusić kilka minut na małym ogniu.
- W wodzie rozrobić łyżeczkę tapioki i tą mieszaniną zagęścić sos.
Salsę podawać przybraną szczypiorem, a bataty skropione sokiem z limonki.