Młode ziemniaki w masali

Młode ziemniaki w masali to doskonałe danie na letnie upały. Pożywne, lekkie i aromatyczne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu.

W Polsce traktujemy ziemniaki jako dodatek do innych dań, używamy ich zamiast chleba, ryżu czy kasz. W Azji, a w szczególności w Indiach ziemniaki są traktowane tak jak każde inne warzywo i są bazą dla wielu przepysznych potraw. To proste danie świetnie spisuje się samodzielnie lub jako element większej uczty.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Kolejną indyjską ciekawostką jest używanie roślin strączkowych w roli orzeszków. W przypadku tego dania jest to malutka łuskana fasolka urid ale nic nie stoi na przeszkodzie aby poeksperymentować z posiekanymi nerkowcami albo migdałami.

Urid dal

Urid dal

Fasolka mungo znana szerzej jako urid lub urad spokrewniona jest z popularną u nas fasolką mung oraz pojawiająca się już na sklepowych pułkach fasolką adzuki. Stosuje się ją w całości lub wyłuskaną, nazywaną wtedy urid dal. Dal to bowiem ogólne określenie na łuskane strączki. Fasolka mungo pochodzi z subkontynenty indyjskiego, gdzie uprawiana jest od starożytności. Jest nieodzownym składnikiem kuchni z południa Indii, popularna jest też w Pendżabie. Wykorzystuje się ją też do produkcji ciasta na idli (rodzaj bułeczek) i dosy (daleki krewny naleśników). Fasolka urid zawiera duże ilości potasu, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 2 łyżki urid dal (łuskana fasolka urid)* – wypłukać przed użyciem i trochę wysuszyć żeby nie bryzgało po wrzuceniu na tłuszcz
  • 2 nieduże posiekane cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1-2 zielone chili pokrojone w ukośne paski
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku (najlepiej indyjska czarna sól Kala Namak)
  • ½ kg młodych ziemniaków ugotowanych i pokrojonych na pół (jeżeli małe) lub w ćwiartki (jeżeli większe)
  • ¼ szklanki wody

* można użyć też posiekanych nerkowców lub migdałów

Czosnek, zielone chili, cebula, ugotowane młode ziemniaki

Czosnek, zielone chili, cebula, ugotowane młode ziemniaki

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzać olej i dodać gorczycę.
  2. Jak gorczyca zacznie strzelać dodać urid dal i lekko zrumienić (lekko bo będzie gorzki!).
  3. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
  4. Dodać czosnek i papryczki. Smażyć mieszając przez ok. minutę aż czosnek straci swój surowy zapach.
  5. Następnie dodać sypkie przyprawy i dobrze wszystko wymieszać.
  6. Dodać ugotowane ziemniaki, podlać wodą, wymieszać i odparować.

Podawać z chlebkami naan albo z ryżem, jako dodatek do dań z grilla, albo jak tam dusza zapragnie. 🙂 Młode ziemniaki w masali doskonale smakują w towarzystwie rajty, czyli indyjskiej odpowiedzi na popularne u nas tzatziki.