Młode ziemniaki w masali to doskonałe danie na letnie upały. Pożywne, lekkie i aromatyczne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu.
W Polsce traktujemy ziemniaki jako dodatek do innych dań, używamy ich zamiast chleba, ryżu czy kasz. W Azji, a w szczególności w Indiach ziemniaki są traktowane tak jak każde inne warzywo i są bazą dla wielu przepysznych potraw. To proste danie świetnie spisuje się samodzielnie lub jako element większej uczty.
Kolejną indyjską ciekawostką jest używanie roślin strączkowych w roli orzeszków. W przypadku tego dania jest to malutka łuskana fasolka urid ale nic nie stoi na przeszkodzie aby poeksperymentować z posiekanymi nerkowcami albo migdałami.
Fasolka mungo znana szerzej jako urid lub urad spokrewniona jest z popularną u nas fasolką mung oraz pojawiająca się już na sklepowych pułkach fasolką adzuki. Stosuje się ją w całości lub wyłuskaną, nazywaną wtedy urid dal. Dal to bowiem ogólne określenie na łuskane strączki. Fasolka mungo pochodzi z subkontynenty indyjskiego, gdzie uprawiana jest od starożytności. Jest nieodzownym składnikiem kuchni z południa Indii, popularna jest też w Pendżabie. Wykorzystuje się ją też do produkcji ciasta na idli (rodzaj bułeczek) i dosy (daleki krewny naleśników). Fasolka urid zawiera duże ilości potasu, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B.
Składniki:
- 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
- 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
- 2 łyżki urid dal (łuskana fasolka urid)* – wypłukać przed użyciem i trochę wysuszyć żeby nie bryzgało po wrzuceniu na tłuszcz
- 2 nieduże posiekane cebule
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1-2 zielone chili pokrojone w ukośne paski
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku (najlepiej indyjska czarna sól Kala Namak)
- ½ kg młodych ziemniaków ugotowanych i pokrojonych na pół (jeżeli małe) lub w ćwiartki (jeżeli większe)
- ¼ szklanki wody
* można użyć też posiekanych nerkowców lub migdałów
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzać olej i dodać gorczycę.
- Jak gorczyca zacznie strzelać dodać urid dal i lekko zrumienić (lekko bo będzie gorzki!).
- Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
- Dodać czosnek i papryczki. Smażyć mieszając przez ok. minutę aż czosnek straci swój surowy zapach.
- Następnie dodać sypkie przyprawy i dobrze wszystko wymieszać.
- Dodać ugotowane ziemniaki, podlać wodą, wymieszać i odparować.
Podawać z chlebkami naan albo z ryżem, jako dodatek do dań z grilla, albo jak tam dusza zapragnie. 🙂 Młode ziemniaki w masali doskonale smakują w towarzystwie rajty, czyli indyjskiej odpowiedzi na popularne u nas tzatziki.