Wegańskie naleśniki to żaden problem. Nie potrzeba dziwnych zamienników jaj czy mleka, wystarczy mąka i woda. Kluczem do sukcesu jest konsystencja ciasta.
Do zrobienia naleśników potrzebna jest tylko mąka i woda. Najlepiej gdy oprócz typowej mąki pszennej dodamy jeszcze kukurydzianej. Spowoduje ona, że naleśniki będą wilgotniejsze i lekko słodkawe, czyli spełni dokładnie tę samą funkcję, którą w klasycznych recepturach pełnią jajka i mleko. Możemy też użyć wody gazowanej pół na pół z niegazowaną. Dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze.
Smażenie naleśników to jedna z tych umiejętności, która się po prostu w życiu przydaje. Na początku problemem może być złapanie odpowiedniej konsystencji ciasta i równomierne rozprowadzenie go na patelni. Nie ma co się zrażać pierwszymi niepowodzeniami. Trening czyni mistrza! 🙂
Staraliśmy się wielokrotnie zweryfikować proporcje mąki i wody tak by naleśniki z naszej receptury zawsze wychodziły jak trzeba. Niestety mąka, mące nierówna i ilość potrzebnej wody może się nieznacznie różnić od podanej wartości.
Ciasto ma mieć lekką, kremową konsystencję zbliżoną do śmietany 12%. Najlepiej sprawdzić to nabierając ciasto łyżką. Ma wyglądać ciężko na łyżce ale szybko z niej spłynąć. Dojście do odpowiedniej konsystencji, zwłaszcza na początku to działanie metodą prób i błędów. Najlepiej usmażyć próbnego naleśnika. Jeśli przywiera to znaczy, że trzeba dodać mąki, jeśli zrobił się grubym kluchem to należy dodać wody.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450-550 (my używamy poznańskiej)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3½ szklanki wody (można pół na pół z wodą gazowaną)
- 1/4 łyżeczki soli
- odrobina oleju do smażenia
Sposób przyrządzania
- Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, najwygodniej mikserem.
- Rozgrzać patelnię, najlepiej taką do naleśników, ale nada się każda o płaskim, gładkim dnie i niskich ściankach.
- Przed smażeniem każdego z naleśników wlać na patelnię odrobinę oleju, chyba że używamy patelni, do której nic nie przywiera, wtedy można smażyć bez tłuszczu.
- Ciasto ostrożnie wylewać bezpośrednio z naczynia albo za pomocą łyżki wazowej (u nas 1 naleśnik to 1½ łyżki) zaczynając od środka i delikatnie przechylając patelnię rozprowadzić ciasto na całej jej powierzchni.
- Gdy ciasto lekko się zetnie sprawdzić łopatką czy odchodzi od patelni. Jeżeli tak, odwrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
Już niebawem pokażemy Wam jak zrobić przepyszne naleśniki z farszem i sosem w stylu meksykańskim.