Olejek różany

Olejek różany w duecie z wodą różaną nawilży, wzmocni i uelastyczni skórę. Ma długą i bogatą historię zastosowania tak w kosmetyce jak i w medycynie. Zresztą kiedyś te dwie dziedziny były ze sobą silnie związane, zdrowa skóra to przecież i zdrowe wnętrze. 😉

Do produkcji kosmetyków preferowane są trzy odmiany róży: Rosa Damascena, Rosa Centfolia, Rosa Gallica o czym więcej pisałam we wpisie Woda różana.

Olejek różany uzyskiwany jest poprzez destylację parową. Posiada silne właściwości antystarzeniowe, przyspiesza też podziały i odnowę komórkową skóry. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz działa przeciwzapalnie, łagodząco i regenerująco. W aromaterapii olejek pomaga niwelować stres i napięcia, dolegliwości bólowe, niektórzy mówią, że otwiera umysł. Olejek różany to też znany afrodyzjak o którym wspomina już „Kamasutra”. Rozgłos zyskał dzięki Avicennie (także znanym jako Ibn Sina), który eksperymentował z destylacją roślin pozyskując w ten sposób esencjonalne olejki i wody kwiatowe (hydrolaty), upodobał sobie zwłaszcza różę. Sama róża jak i produkty z niej zajmują bardzo szczególne miejsce w całym świecie muzułmańskim zarówno pod względem religijnym, kulturowym jak i oczywiście zdrowotnym.

Olejek różany polecany jest dla każdego typu skóry, a zwłaszcza:

  • suchej,
  • naczynkowej,
  • podrażnionej,
  • wiotkiej,
  • skłonnej do przesuszenia i podrażnień,
  • dojrzałej.

Właściwości

  • poprawiające elastyczność skóry,
  • przeciwzmarszczkowe, bardzo silnie wygładzające,
  • przeciwzapalne.

Wskazówki

Nie stosuj olejku różanego bezpośrednio na skórę, jest bardzo mocny i może podrażnić, najlepiej dodaj parę kropel do innego oleju np. arganowego czy konopnego, masła lub kremu.

3 thoughts on “Olejek różany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.