Woda różana

Woda różana to jeden z najstarszych i najlepszych naturalnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy. Dzięki wyjątkowemu działaniu oczyszczającemu i nawilżającemu doceniana była już wieki temu przez mieszkanki Bliskiego Wschodu, a także Bułgarii, Grecji i Rzymu. Dziś sprawdza się tak samo jak kiedyś.

Woda różana – woda kwiatowa, tzw. hydrolat, powstaje w wyniku destylacji płatków róży. Tak naprawdę jest produktem ubocznym przy wytwarzaniu olejku różanego. Ma przepiękny, intensywny kwiatowy zapach. Stosowana zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Działa gojąco, łagodząco, nawilżająco i antyseptycznie, polecana jest przy drobnych ranach a nawet poparzeniach. W formie okładów koi podrażnione i zmęczone okolice oczu, ajurweda zaleca codziennie zakrapianie wody do oczu w celu zachowania dobrego wzroku. Poza tym wykazuje działanie antyzapalne, antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe, reguluje krążenie i wzmacnia naczynka. Kosmetyki różane do najtańszych nie należą lecz nie powinno to dziwić ponieważ do otrzymania 1 kg ekstraktu z płatków róży potrzebne jest ok. 5 ton kwiatów!

Do produkcji kosmetyków różanych preferowane są trzy odmiany róży:

  1. Rosa Damascena – róża damasceńska czyli mieszanka róży francuskiej i róży piżmowej wywodzącej się ze starożytnej Azji Mniejszej. Rozpowszechniona w Europie w XVII w. Uprawiana zwłaszcza w Bułgarii, Turcji, Syrii, Iranie, Pakistanie, Indiach, Chinach i Rosji.
  2. Rosa Centfolia – róża stulistna czyli mieszanka kilku gatunków róż (Gallica, Moschata, Canina, Damascena) uprawiana od XVI wieku we Francji popularna w Maroku i Egipcie.
  3. Rosa Gallica – tzw. róża francuska, występuje głównie we Francji i na Kaukazie. Uprawiana w Europie od XIV w.

Ponieważ najczęściej używa się odmiany Rosa Damscena, panuje błędne przekonanie, że tylko ta odmiana jest wartościowa. To mit.

Woda różana polecana jest dla każdego rodzaju cery, a zwłaszcza:

  • suchej,
  • naczynkowej,
  • tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym),
  • dojrzałej,
  • podrażnionej.

Róża.

Właściwości

  • tzw. normalizujące, przywracające odpowiednie pH skóry,
  • przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia,
  • przeciwzmarszczkowe i nawilżające,
  • ściągające i zmniejszające pory,
  • poprawiające koloryt skóry i rozjaśniające przebarwienia.

Wskazówki

Wodę różaną trzymaj w lodówce, stosuj jako tonik po wieczornym oczyszczeniu twarzy i rano aby się orzeźwić, zwilżając wacik lub nalewając odrobinę na wewnętrzną stronę dłoni, następnie rozcierając i wmasowując w skórę twarzy. Możesz też się delikatnie oklepać. Wybudzenie gwarantowane. 😉

Stosuj regularnie. Po ok. 2 miesiącach będą efekty, skóra będzie widocznie gładsza, nieco grubsza przez co będzie miała ładniejszy koloryt (m.in. nie będzie widać co jest pod spodem), będzie bardziej odporna na warunki zewnętrzne.

Dodawaj do maseczek czy innych mazideł zamiast wody.

Jak wybrać wodę różaną?

Najlepiej wybrać hydrolat z etykietą: „woda różana (typ róży) 100%” lub „woda, esencja różana”. Przykładowo popularna woda różana Dabur ma w swoim składzie: aqua, glikol propylenowy, potassium sorbate, rose extract, citric acid, citronellol, geraniol – nie zaryzykowałabym.

UWAGA! Rozwiązanie nr 2 czyli woda i esencja może wprowadzać w błąd jakoby nie był to pełnowartościowy produkt. Tak nie jest. Esencja to bardzo skondensowana forma wody różanej. Przykładowo 5 ml esencji różanej pozyskuje się z 15 ml wody różanej. Następnie często miesza się esencję z niewielką ilością alkoholu, który służy jako środek konserwujący, chroniący przed bakteriami. Tak przygotowaną esencję rozpuszcza się w źródlanej wodzie. Alkohol sam w sobie nie jest aktywnym czynnikiem i nie wpływa na siłę i efektywność działania ekstraktu. Tak robiono w całym starożytnym świecie, to nie jest wymysł naszych czasów ani chęć oszukania klienta, wody różane tureckie czy libańskie mają najczęściej w składzie właśnie wodę i esencję i są rewelacyjne. 🙂

Korzystałam m.in. z:

4 myśli nt. „Woda różana

  1. Pingback: Olejek różany – Zdrowsze Jedzenie

  2. Pingback: 10 najpopularniejszych wpisów w ubiegłym, 2015 roku – Zdrowsze Jedzenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *