Olejek różany w duecie z wodą różaną nawilży, wzmocni i uelastyczni skórę. Ma długą i bogatą historię zastosowania tak w kosmetyce jak i w medycynie. Zresztą kiedyś te dwie dziedziny były ze sobą silnie związane, zdrowa skóra to przecież i zdrowe wnętrze. 😉
Do produkcji kosmetyków preferowane są trzy odmiany róży: Rosa Damascena, Rosa Centfolia, Rosa Gallica o czym więcej pisałam we wpisie Woda różana.
Olejek różany uzyskiwany jest poprzez destylację parową. Posiada silne właściwości antystarzeniowe, przyspiesza też podziały i odnowę komórkową skóry. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz działa przeciwzapalnie, łagodząco i regenerująco. W aromaterapii olejek pomaga niwelować stres i napięcia, dolegliwości bólowe, niektórzy mówią, że otwiera umysł. Olejek różany to też znany afrodyzjak o którym wspomina już „Kamasutra”. Rozgłos zyskał dzięki Avicennie (także znanym jako Ibn Sina), który eksperymentował z destylacją roślin pozyskując w ten sposób esencjonalne olejki i wody kwiatowe (hydrolaty), upodobał sobie zwłaszcza różę. Sama róża jak i produkty z niej zajmują bardzo szczególne miejsce w całym świecie muzułmańskim zarówno pod względem religijnym, kulturowym jak i oczywiście zdrowotnym.
Olejek różany polecany jest dla każdego typu skóry, a zwłaszcza:
- suchej,
- naczynkowej,
- podrażnionej,
- wiotkiej,
- skłonnej do przesuszenia i podrażnień,
- dojrzałej.
Właściwości
- poprawiające elastyczność skóry,
- przeciwzmarszczkowe, bardzo silnie wygładzające,
- przeciwzapalne.
Wskazówki
Nie stosuj olejku różanego bezpośrednio na skórę, jest bardzo mocny i może podrażnić, najlepiej dodaj parę kropel do innego oleju np. arganowego czy konopnego, masła lub kremu.