Rozgrzewająca harira sprawdzi się doskonale w jesienne i zimowe wieczory. Zimy w górach Atlas są przecież równie srogie co na polskich nizinach. Warto więc sięgnąć po afrykańskie inspiracji także o tej porze roku.
Harira to pochodząca z Maghrebu sycąca zupa tradycyjnie przygotowywania podczas Ramadanu. Obok tadżinu jest to jedno z najbardziej znanych dań kuchni marokańskiej. W naszych szerokościach geograficzny świetnie sprawdza się w roli rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne wieczory. Tradycyjnie zupa przygotowywana jest na mięsie baranim, my proponujemy jej wegetariańską wersję, także w opcji wegańskiej.
Ponieważ harira (jak i większość jednogarnkowych dań bliskowschodnich i indyjskich) najlepiej smakuje na drugi dzień, podajemy proporcje na większą ilość, w kolejności dodawania. Wszystko lepiej przygotować sobie wcześniej i gotować w sporym garnku z grubym dnem.
Tradycyjnie zupy tej nie blenduje się na krem. Do jej przygotowania używa się łuskanej ciecierzycy, która częściowo rozpada się podczas gotowania. W Polsce dostępna jest ona w sklepach z produktami orientalnymi. Szukajcie jej pod indyjską nazwa chana dal (czyt. ćana dal). Całą, uprzednio namoczoną ciecierzycę można też, przynajmniej częściowo, wyłuskać samemu.
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 posiekane cebule
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- 1 duża marchewka pokrojona w półplasterki
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 kawałek cynamonu wielkości palca wskazującego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka harissy (jak zrobić domową harissę pisaliśmy we wpisie Harissa, czyli smak Maghrebu)
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego miodu lub owocowej melasy (np. syropu daktylowego)
- 2,5 litra wody
- 1½ szklanki łuskanej ciecierzycy
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 2 spore ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
- 1 szklanka bulguru
- 1 łyżka soku z cytryny
- posiekana natka pietruszki, orzechy i daktyle do podania
Sposób przyrządzania
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
- Dodajemy czosnek, selera, marchewkę i wszystko smażymy jeszcze trochę ciągle mieszając.
- Następnie dodajemy przyprawy, czyli kumin, kolendrę, paprykę, kurkumę, cynamon, liście laurowe, harissę i sól. Mieszamy wszystko dokładnie.
- Dodajemy przecier pomidorowy oraz miód lub melasę. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
- Teraz podlewamy wszystko wodą i dodajemy ziemniaki oraz łuskaną ciecierzycę i soczewicę. Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem aż ciecierzyca i wszystkie warzywa będę miękkie.
- Dodajemy bulgur i gotujemy do miękkości.
- Doprawiamy sokiem z cytryny i solimy do smaku.
Podajemy z pieczywem posypane natką pietruszki, orzechami i daktylami.