Kokosowy ryż z mango to nie tylko doskonały wegański deser ale też pełnoprawny posiłek, tyle że na słodko. Doskonały w roli lekkiego lunchu doskonale nadaje się by zabrać go do szkoły albo pracy.
Tradycyjnie przygotowuje się tę potrawę z tzw. ryżu kleistego, po angielsku zwanego glutinous rice. Można go zastąpić zwykłym białym ryżem, byle nie parboiled, bo ten pozbawiony jest zewnętrznej warstwy skrobi i co byśmy nie robili to nie będzie się kleił jak trzeba.
Na większości zdjęć jakie można wyszukać w sieci zobaczycie, że ryż jest śnieżnobiały. Jest to efekt używania białego cukru rafinowanego. Tradycyjnie w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej używało się jaggery czyli scukrzonej melasy. My używamy trzcinowego cukru z melasą, tzw. Muscovado do gotowania ryżu, a białego do robienia sosu.
Zamiast mango można podać inne owoce. Polecamy spróbować wersje ze świeżym ananasem lub brzoskwiniami. Jako dodatek można podać słodki sos chili, taki jak choćby nasz El Dorado lub prosty tajski sos z wpisu Sos chili. Po prostu.
Melasa jest rodzajem syropu uzyskiwanego przez długotrwałe gotowanie soku z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Obecnie najczęściej powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru. Jest od dawna uważana za naturalny suplement diety bogaty w minerały takie jak: wapń, żelazo, magnes, mangan i potas. Na Bliskim Wschodzie wytwarza się też gęste syropy z karobu lub owoców (daktyli, granatów, winogron, morwy), które potocznie też nazywa się melasami.
Składniki
- 1 szklanka białego ryżu (najlepiej tzw. kleistego)*
- 200 ml mleka kokosowego (½ standardowej puszki)*
- 1/2 szklanki wody*
- ½ łyżeczki soli*
- 4 łyżki melasy lub cukru Muscovado lub 3 łyżki białego cukru*
- 200 ml mleka kokosowego (½ standardowej puszki)**
- 3 łyżki białego cukru**
- 2 łyżeczki tapioki lub innej skrobi (np. mąki ziemniaczanej albo ryżowej) rozrobione z łyżką wody**
- 1 mango obrane i pokrojone w kostkę
- sezam lub posiekane nerkowce do podania
* składniki do gotowania ryżu
** składniki do przygotowania sosu
Sposób przyrządzania
- Ryż wypłukać, zalać wodą i moczyć przez przynajmniej godzinę. Odcedzić.
- Przygotować mieszaninę mleka kokosowego, wody i soli z melasą lub cukrem. Zalać nią ryż. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn – ok. 15 min. Zdjąć z ognia, wymieszać, przykryć i odstawić na kilku minut by ryż „doszedł”.
- W międzyczasie przygotować sos. Mleko kokosowe należy wymieszać z cukrem i podgrzewać, ale nie zagotować. Tuż przed momentem wrzenia należy w mleku rozprowadzić tapiokę rozrobioną z wodą, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia.
Ryż podawać obłożony pokrojonym mango, polany sosem i posypany sezamem lub posiekanymi nerkowcami. O tym jak bez problemu obrać mango pisaliśmy we wpisie Powitanie wiosny. Sałata, mango i miodowy winegret.