Kruche ciasto to podstawa nie tylko tart ale też różnych innych deserów. Można zrobić z niego spód do ciasta, herbatniki albo kruche babeczki, które w sezonie letnim wypełnić można bitą śmietaną i owocami lub użyć do serwowania lodów. Co ważne nasze kruche ciasto można bez problemu wyrobić w robocie planetarnym.
Zamiast esencji waniliowej możecie użyć po prostu wanilii lub cukru waniliowego. Jeżeli macie ochotę na owocowe aromaty, można do ciasta dodać otartą skórkę z pomarańczy (nie woskowanej!).
Cukier trzcinowy można zastąpić białym, tylko odrobinę mniejszą ilością.
Rafinowany biały cukier z buraków jest słodszy od brązowego trzcinowego.
Cukrzycy mogą spokojnie użyć ksylitolu.
Używamy mleka roślinnego, najczęściej owsianego, ale nic nie stoi na przeszkodzie by użyć krowiego, czy koziego, a nawet wody.
Praktycznie zawsze zwykłe mleko można zastąpić roślinnym. W ciastach najlepiej sprawdza się owsiane, w deserach kokosowe, a w sosach beszamelowych migdałowe.
Nasze kruche ciasto jest mniej tłuste od klasycznego. Zmniejszoną ilość masła rekompensujemy jajkiem i mlekiem.
Składniki
- ½ kostki masła (100 g) pokrojona w drobną kostkę
- 1½ szklanki mąki pszennej typ 450-500
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
Sposób przyrządzania
- Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do momentu uzyskania w miarę zwartej kuli. Ciasta kruchego nie wyrabia się!
- Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Wyjąć ciasto z lodówki, odczekać kilka minut i rozwałkować. Oprószyć mąką, zawinąć na wałku i następnie rozwinąć na formie. Wypełnić ubytki i wystające fragmenty ciasta odciąć nożem.
- Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180℃ na najniższej półce przez 20 minut (do pełnego upieczenia) lub 10 minut jeżeli chcecie tylko podpiec spód do ciasta, które będzie jeszcze pieczone (np. szarlotka).