Gnocchi robi się dość szybko, są bardzo sycące i świetnie pasują do pesto, choćby takiego z karczochów. Co ciekawe włoskie gnocchi, to najzwyklejsze w świecie kluski z ugotowanych ziemniaków i mąki, czyli nasze swojskie kopytka.
Klasyczne pesto to oczywiście pasta serowo-ziołowo-orzechowa. Obecnie popularne są też jego odmiany z różnego rodzaju warzyw. Naszym niedawnym odkryciem jest pesto z karczochów. Świeże karczochy są w Polsce trudno dostępne, ale coraz łatwiej jest dostać ugotowane serca karczochów w zalewie i takich właśnie używamy do robienia naszego pesto.
Orzech włoski to drzewo dziko rosnące w południowo-wschodniej Europie i prawie całej Azji. Obecnie uprawiane jest na prawie całej kuli ziemkskiej. Jadalną częścią owocu stanowi jego nasiono. Orzechy włoskie są bogate w witaminy E i z grupy B. Są pokarmem wysokoenergetycznym. Zawierają też znaczne ilości potasu, fosforu i magnezu. Orzechy włoskie są też doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jako takie polecany są osobom z nadciśnieniem i chorobami serca. Jedna łyżka tłoczonego z nich oleju zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3. Ponoć korzystnie wypływają też na pracę mózgu.
Składniki:
Gnochhi czyli kopytka
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko (w wersji wegańskiej łyżka zmielonych nasion chia lub lnu namoczona w 3 łyżkach wody)
- 300 g mąki
- ½ łyżeczki soli
Pesto z karczochów
- garść orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka serc karczochów z zalewy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki utartego parmezanu (w wersji wegańskiej suszonych nieaktywnych drożdży)
Sposób przyrządzania:
Gnocchi czyli kopytka
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść i wystudzić.
- Do ziemniaków dodać mąkę, sól i jajko i wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta brać kulki wielkości mandarynki, robić z nich wałki grubości kciuka i wykrajać kluski.
- Kluski obtoczyć w mące.
- Gotować w osolonej wodzie. Kluski są gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię.
Pesto z karchochów
- Orzechy włoskie zblanszować, czyli rzucić na wrzątek i gotować 2-3 minuty. Odcedzić.
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Ugotowane kluski wymieszać z pesto i podawać posypane natką pietruszki.