Sos pieczarkowy to kolejna potrawa w naszym repertuarze, której zaletami są: dostępność składników, szybkość wykonania i uniwersalność zastosowań. Akurat tym razem jedliśmy go z makaronem orecchiette. To taki miniaturowe kapelusze, w których gromadzi się sos. Pycha! 🙂 W zasadzie zamiast pieczarek można użyć każdych świeżych grzybów, które nie wymagają dłuższego gotowania. Dokładnie tak samo robimy sos z boczniaków i kurek.
Sos powinno się podlać białym winem. My jako zwolennicy czerwonego rzadko mamy takie w domu. Do gotowania używamy zatem mikstury, która świetnie je zastępuje. Na pół szklanki wody dajemy ½ łyżeczki octu jabłkowego (może być biały winny) i ½ łyżeczki cukru. Pamiętać też trzeba o tym żeby nie solić pieczarek na początku gotowania bo mogą zrobić się gumowate. Sos grzybowy można podawać z ulubionym makaronem, plackami ziemniaczanymi, blinami lub kaszą gryczaną.
Pierwsze próby uprawy pieczarek podjęto na początku XVIII w. jednak dopiero pod koniec XIX udało się uzyskać kultury zarodników, które umożliwiły bardziej przewidywalną uprawę na skalę przemysłową. Pieczarki zawierają duże ilości sodu, potasu, fosforu i magnezu oraz szerokie spektrum witamin (m.in. D i z grupy B), oprócz tego są też dobrym źródłem antyoksydantów. Badania wskazują, że częste spożycie pieczarek może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi. Ostatnio pojawiły się także opracowania sugerujące jakoby pieczarki mogłyby być źródłem witaminy B12 w diecie wegańskiej. Temat witaminy B12 jest jednak dość kontrowersyjny więc nie będziemy Wam tutaj nic sugerować.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy (albo 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła)
- 1 liść laurowy
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki (lub boczniaków albo kurek)
- ¼ szklanki wody
- ½ szklanki białego wina albo nasza mikstura
- 1 łyżeczka mąki
- ½ szklanki śmietanki
- świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
- kilka kropel soku z cytryny do smaku
- natka pietruszki i utarty dojrzewający żółty ser do podania (np. grana padano)
Sposób przyrządzania:
- Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i dodać liść laurowy.
- Dodać cebulę i chwilę smażyć aż się zeszkli.
- Dodać pieczarki, dokładnie wszystko wymieszać i chwilę smażyć.
- Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić pod przykryciem, na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie (ok. 10-15 minut).
- Gdy pieczarki będą już gotowe, odkryć, zwiększyć ogień i podlać winem. Odparować.
- Śmietankę wymieszać z mąką, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos jest za gęsty dodać trochę wody, jeżeli za rzadki odparować na małym ogniu.
- Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Podawać z makaronem, plackami ziemniaczanymi, blinami lub kaszą gryczaną, posypane natką pietruszki i świeżo utartym dojrzewającym żółtym serem. Do makaronu świetnie pasuje sałata z sosem vinaigrette, z pozostałymi daniami doskonale komponują się przetwory Mamy – ogórki kiszone albo buraczki marynowane w korzennej zalewie. 🙂