Tarta z kremowym mascarpone i owocami to nasz ulubiony deser. W zasadzie sernik na zimno, bliżej mu jednak do tiramisu niż rozedrganego sernika na żelatynie cioci Heleny.
Ta tarta to pochwała deserowego minimalizmu i funkcjonalności. Kruche, słodkie ciasto pachnące wanilią, kremowe mascarpone i sprężyste, lekko kwaśne owoce. Co więcej trzeba by udać się do kulinarnego nieba?
Bita śmietana jest gotowa, gdy po odwróceniu naczynia nie wypływa.
Nie lubimy zbyt słodkich kremów więc dajemy 4 łyżki cukru, jeżeli lubicie na słodko to dajcie minimum 6.
Jak zrobić kruche ciasto na spód pisaliśmy we wpisie Trochę zdrowsze kruche ciasto.
Składniki
- 2 opakowania mascarpone (500 g)
- 1 opakowanie śmietanki 30% (200 g)
- 4-6 łyżek cukru pudru
- maliny, borówki lub jeżyny
- kruchy spód do tarty
Sposób przyrządzania
- Ubić śmietankę.
- Mascarpone utrzeć z cukrem.
- Wymieszać mascarpone z bitą śmietaną.
- Upieczony kruchy spód wypełnić kremem i ułożyć na wierzchu owoce.
Jeść!