Jakiś czas temu zorientowaliśmy się, że praktycznie w każdą niedzielę na kolację robimy pizzę. Do pizzy oczywiście obowiązkowo dobry film i czerwone wino. 😛 Żeby było choć trochę zdrowiej (ach ta siła autosugestii 😉 ) ciasto przygotowujemy z mąki razowej, w miarę możliwości orkiszowej.
W sezonie sos robimy ze świeżych pomidorów, poza nim ratujemy się własnej roboty przecierem albo puszkami. Nad sosem nie będziemy się specjalnie rozwodzić, bo wystarczy zeszklić na oliwie posiekaną cebulę, dodać do niej z pół kilo posiekanych pomidorów, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, wymieszać i udusić pod przykryciem.
Używamy zwykłego piekarnika elektrycznego z grzaniem góra / dół. Nie stosujemy żadnych kamieni do pieczenia pizzy i innych takich wynalazków. Pizza zawsze wychodzi wyśmienita choć oczywiście inna niż we włoskiej pizzerii, ale to już główne kwestia użycia mąki razowej.
Jeżeli chodzi o wierzch to mamy kilka swoich ulubionych kombinacji. Letnia to papryka, pomidor i ananas, a zimowa to często podduszony szpinak i suszone pomidory. W obu przypadkach nie może zabraknąć cebuli, czosnku i chili. 🙂
Orkisz jest kuzynem pszenicy. Znany już w epoce brązu uprawiany był głównie na terenie dzisiejszych Niemiec i Szwajcarii. Pod koniec XIX w. prawie całkowicie wyparty został przez inne, bardziej wydajne zboża. Wraz ze wzrostem zainteresowania tzw. zdrową żywnością jest coraz częściej uprawiany. W porównaniu do pszenicy zawiera więcej, łatwiej przyswajalnego białka, a także więcej minerałów i witamin. UWAGA! Orkisz zawiera gluten i nie może być spożywany przez osoby chore na celiakię.
Składniki:
- 1/8 kostki drożdży *
- 1 łyżeczka cukru *
- ½ szklanki wody *
- ½ szklanki jasnej mąki pszennej (jakakolwiek pomiędzy typem 450, a 550; u nas najczęściej poznańska) *
- 1½ szklanki mąki orkiszowej typ 2000 (można dać pszennej razowej albo graham) **
- 1 łyżka oliwy **
- szczypta soli **
- ½ łyżeczki oregano **
- ok. 1/3 szklanki wody do wyrobienia ciasta **
- oliwa do posmarowania ciasta i blaszki
- sos pomidorowy
- ulubione składniki na wierzch
- trochę bazylii, oregano, soli i pieprzu do smaku
- 1 duża (250 g) albo dwie małe (125 g) kule mozzarelli pokrojone w plastry
* składniki na rozczyn
** składniki na ciasto
Sposób przyrządzania:
- W misce przygotować rozczyn czyli dokładnie wymieszać ze sobą drożdże, cukier, pół szklanki wody i pół szklanki jasnej mąki pszennej. Odstawić na kilkanaście minut aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki i rozczyn zacznie rosnąć).
- Do rozczynu dodać pozostałe składniki czyli mąkę orkiszową, łyżkę oliwy, sól, oregano i wodę. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ilość wody jest orientacyjna i zależy od konkretnej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i odchodzić od miski.
- Posmarować kulkę ciasta oliwą ze wszystkich stron, przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do użycia gdy co najmniej podwoi swoją objętość.
- Blachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia, posmarować go oliwą i wyłożyć na niego ciasto. Ciasto rozgnieść palcami tak aby zajęło całą blachę. Jest ono na tyle miękkie i rozciągliwe, że nie trzeba używać wałka.
- Placek posmarować sosem pomidorowym i na wierzchu ułożyć wszystkie składniki oprócz sera! Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C i piec ok. 10 minut aż ciasto będzie prawie gotowe.
- Wyjąc pizzę z piekarnika, ułożyć na niej plastry mozzarelli, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze chwilę aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Na upieczoną już pizzę bardzo lubimy dać rukolę albo co tam liściastego mamy pod ręką i obficie polać olio piccante czyli pikantną oliwą, w której moczyły się małe ostre papryczki zwane przez Włochów peperoncino.