Ser po szopsku. Bułgaria trochę mniej znana

Ser po szopsku, taki zapieczony z pomidorami, ostrą papryczką i jajkiem to raczej letnia potrawa, ale że odwiedził nas Brat Bułgar to po prostu musieliśmy. Nie chodzi bynajmniej o samego Brata, a raczej o fanty, które przywiózł, m.in. biały ser z bawolego mleka. Taki specjał aż się prosił by wsadzić go do piekarnika.

Szopłuka to górski region na pograniczu Bułgarii, Macedonii i Serbii. Żyją tam Szopi, górale i pasterze, którzy zamieszkują piękne góry, z których Bułgaria powinna być bardziej sławna niż z tego kawałka wybrzeża, które ma. Szopi oprócz narodowej sałatki dali Bułgarii także drugie popularne tam, a u nas trochę mniej znane danie – zapiekankę z sirene, pomidorów, lutej czuszki i jajka.

Ser po szopsku tradycyjnie przyrządza się w gjuweczach, czyli glinianych naczynkach z przykrywką. Można oczywiście tę potrawę przygotować w jakimkolwiek naczyniu żaroodpornym. Na dnie tegoż układa się obtoczone w mące plastry sirene, czyli białego sera wyrabianego podobnie jak grecka feta i turecki beyaz peynir (sirene bliższy jest temu drugiemu). Na ser kładzie się plastry pomidora i ostrą papryczkę, następnie gdy wszystko już się ładnie upiecze na wierzch wbija się jajko i piecze dalej do uzyskania ulubionego poziomu ścięcia. U nas zawsze jest tak, że moje już dawno na stole, a Ani jeszcze w piekarniku.

Sirene – bułgarski biały ser.

Sirene – bułgarski biały ser.

Będąc w Bułgarii warto pamiętać, że czuszka to każda papryka, w domyśle słodka, a nie ta ostra. Te małe ziejące ogniem potworki to luta czuszka, czyli ostra papryka (luta znaczy ostra). Jeżeli chodzi o ser to tradycyjnie wyrabiany był on głównie z mleka owczego. Obecnie najszerzej dostępny jest sirene z mleka krowiego. Ten właśnie rodzaj jest też najczęściej serwowany w restauracjach. Najbardziej cenione jest natomiast sirene z mleka bawolic i to właśni z nim mają przyjemność obecnie obcować nasze kubki smakowe.

Składniki (na jedną osobę):

  • 2 plastry białego sera typu feta
  • 2 plastry pomidora
  • 1 ostra papryczka
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia sera
  • masło lub oliwa do wysmarowania naczynia

Sposób przyrządzania:

  1. Ser obtoczyć w mące. Naczynie wysmarować tłuszczem. Ułożyć ser na dnie, na nim położyć plastry pomidora i papryczkę.
  2. Przykryte naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez min. 30 minut.
  3. Gdy pomidory i papryka upieką się wbić jajko tak by żółtko się nie rozlało i włożyć odkryte naczynie do piekarnika. Piec aż jajko zetnie się w ulubionym stopniu .

Podawać z grzankami.

3 myśli nt. „Ser po szopsku. Bułgaria trochę mniej znana

    1. Zdrowsze Jedzenie

      W Turcji utarty kaszkawał jest podawany jako posypka do zupy pomidorowej, takiej blendowanej, doprawionej liściem laurowym, gałką muszkatołową i oregano. Świetnie się też sprawdza jako składnik takiej jogurtowo-jajecznej zalewy do musaki lub wytrawnych tart. My też lubimy kaszkawał od tak, jako przekąskę do czerwonego wina. 🙂

      Odpowiedz
  1. Studnia Miodu

    nawiozłam sobie z Bułgarii tych glinianych naczynek, po czym oczywiście wypakowując zbiłam jeden i jedną pokrywkę 🙁 mam zatem teraz sztuk jeden i pół (pół to ten bez pokrywki). Nie mniej zapiekałam w nim już różne rzeczy, a ten ser wygląda zachęcająco – wypróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *