Ser po szopsku, taki zapieczony z pomidorami, ostrą papryczką i jajkiem to raczej letnia potrawa, ale że odwiedził nas Brat Bułgar to po prostu musieliśmy. Nie chodzi bynajmniej o samego Brata, a raczej o fanty, które przywiózł, m.in. biały ser z bawolego mleka. Taki specjał aż się prosił by wsadzić go do piekarnika.
Szopłuka to górski region na pograniczu Bułgarii, Macedonii i Serbii. Żyją tam Szopi, górale i pasterze, którzy zamieszkują piękne góry, z których Bułgaria powinna być bardziej sławna niż z tego kawałka wybrzeża, które ma. Szopi oprócz narodowej sałatki dali Bułgarii także drugie popularne tam, a u nas trochę mniej znane danie – zapiekankę z sirene, pomidorów, lutej czuszki i jajka.
Ser po szopsku tradycyjnie przyrządza się w gjuweczach, czyli glinianych naczynkach z przykrywką. Można oczywiście tę potrawę przygotować w jakimkolwiek naczyniu żaroodpornym. Na dnie tegoż układa się obtoczone w mące plastry sirene, czyli białego sera wyrabianego podobnie jak grecka feta i turecki beyaz peynir (sirene bliższy jest temu drugiemu). Na ser kładzie się plastry pomidora i ostrą papryczkę, następnie gdy wszystko już się ładnie upiecze na wierzch wbija się jajko i piecze dalej do uzyskania ulubionego poziomu ścięcia. U nas zawsze jest tak, że moje już dawno na stole, a Ani jeszcze w piekarniku.
Będąc w Bułgarii warto pamiętać, że czuszka to każda papryka, w domyśle słodka, a nie ta ostra. Te małe ziejące ogniem potworki to luta czuszka, czyli ostra papryka (luta znaczy ostra). Jeżeli chodzi o ser to tradycyjnie wyrabiany był on głównie z mleka owczego. Obecnie najszerzej dostępny jest sirene z mleka krowiego. Ten właśnie rodzaj jest też najczęściej serwowany w restauracjach. Najbardziej cenione jest natomiast sirene z mleka bawolic i to właśni z nim mają przyjemność obecnie obcować nasze kubki smakowe.
Składniki (na jedną osobę):
- 2 plastry białego sera typu feta
- 2 plastry pomidora
- 1 ostra papryczka
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia sera
- masło lub oliwa do wysmarowania naczynia
Sposób przyrządzania:
- Ser obtoczyć w mące. Naczynie wysmarować tłuszczem. Ułożyć ser na dnie, na nim położyć plastry pomidora i papryczkę.
- Przykryte naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez min. 30 minut.
- Gdy pomidory i papryka upieką się wbić jajko tak by żółtko się nie rozlało i włożyć odkryte naczynie do piekarnika. Piec aż jajko zetnie się w ulubionym stopniu .
Podawać z grzankami.