Delikatne, mocno cytrynowe i bardzo proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.
Dotychczas rzadko umieszczaliśmy na blogu desery, ale gdy już to robimy, robimy to z przytupem. 😉 Tym razem prezentujemy przepis na cytrynową rozpustę, zarówno pod względem składników, których w takiej ilości i stężeniu staramy się na co dzień unikać oraz pod względem walorów smakowych. Idealne proporcje powodują, że jest w sam raz cytrynowe i słodkie ale równie delikatne, wilgotne i puchate. <3
Skórka cytryny to bomba witaminowa równie cenna jak jej sok. Zawiera witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40-50 mg na 100 g owocu) oraz P, których jest nawet do 10 razy więcej niż w samym soku. Posiada również olejki lotne, limonen (aż do 70 proc.), alfa-terpinen, alfa-pinen, beta-pinen, citral, kumaryny, bioflawonoidy i cenne polifenole. Wszystkie te składniki mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Skórka z cytryny ma działanie antynowotworowe, odchudzające, oczyszczające organizm, grzybo i bakteriobójcze oraz regulujące ciśnienie krwi. Charakterystyczne cytrusowe olejki eteryczne (produkowane właśnie ze skórki) wykorzystywane są w aromaterapii, terapiach antydepresyjnych i przy zaburzeniach nerwowych.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450-500 (np. poznańska lub zamojska)
- ½ szklanki skrobi np. mąki ziemniaczanej lub tapioki
- 200 g masła (kostka) lub oleju kokosowego
- 1½ szklanki cukru pudru
- 3 jaja
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- tłuszcz do wysmarowania tortownicy
- bułka tarta do wysypania tortownicy
Sposób przyrządzania
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać z proszkiem, oddzielić żółtka od białek do wysokiego naczynia, w którym będą ubijane, obrać skórkę z cytryny, wycisnąć sok, nagrzać piekarnik.
- Miękkie masło utrzeć (może być blenderem), dodawać kolejno cały czas ucierając żółtka, cukier, wanilię, skórkę z cytryny oraz sok.
- Dodać ubitą pianę mieszając łyżką, następnie dodawać mąkę dalej delikatnie mieszając.
- Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy.
- Ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
- Po upieczeniu, lekko przestudzone ale wciąż bardzo ciepłe oprószyć cukrem pudrem.