Przygotowania do zimy. Odc. II – przecier pomidorowy

Będzie krótko i zwięźle o tym jak zrobić przecier pomidorowy na zimę. Precz z puszkami i koncentratami! 😉

W zeszłym roku dokładnie wyliczyliśmy nasze zapotrzebowanie na pomidory. Przerobiliśmy niecałe 30 kg. Wyszło trochę za mało. W tym roku poszliśmy o krok dalej i przygotowaliśmy ponad 40 kg. Ciekawe czy nam wystarczy?

Zimowe zapasy przecieru pomidorowego.

Zimowe zapasy przecieru pomidorowego.

Wbrew pozorom robienie przecieru pomidorowego nie jest ani męczące ani specjalnie czasochłonne, zwłaszcza jak rozłoży się całą akcję na dwie lub trzy tury. Najwięcej czasu zajmuje tak naprawdę umycie słoików (nie mamy zmywarki) i sprawdzenie czy nakrętki nie przekręcają się.

Składniki

  • pomidory

Sposób przyrządzania

  1. Pomidory umyć, wykroić z nich głąby i pokroić jakkolwiek, umieścić w garnku.Pomidory w garze.
  2. Pomidory zagotować, gdy zrobią się miękkie zmiksować ręcznym blenderem.Pomidory przed zmiksowaniem.

    Pomidory po zmiksowaniu z widoczną pianą.

    Pomidory po zmiksowaniu z widoczną pianą.

  3. Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś aż zniknie piana i przecier będzie bulgotać niczym wulkan błotny.Ugotowany przecier pomidorowy.
  4. Gotujący się przecier zlewamy łyżką wazową do słoików, zakręcamy i odstawiamy nakrętką do dołu do wystygnięcia. W ten sposób słoiki z przecierem zamkną się próżniowo i będzie go można przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym miejscu przynajmniej przez dwa lata.

Wskazówki

  1. Bardzo ważne jest by sprawdzić wcześniej nakrętki. Nie mogą się przekręcać.
  2. Nieszczelne nakrętki po odwróceniu do góry dnem wyraźnie dadzą nam o tym znać plując spod siebie gorącym przecierem (te kompletnie nieszczelne) i / lub syczeniem (te tylko trochę nieszczelne). Takie nakrętki od razu wyrzucamy.

6 thoughts on “Przygotowania do zimy. Odc. II – przecier pomidorowy

  1. Daria.

    idealnie! bardzo chciałabym mieć w swojej spiżarce taki domowy przecier, z przyjemnością zabiorę się za rok za jego produkcję (teraz nie mam możliwości 😉 )

    Odpowiedz
    1. Paweł Autor wpisu

      Gorąco polecamy. Potem zrobienie zupy, sosu do pizzy czy makaronu to dosłownie kilka minut. No i ten smak dojrzałych na słońcu pomidorów 🙂

      Odpowiedz
  2. jola

    jola
    robię przecier krócej i wygodniej. Po obraniu ze skórki i odcięciu białych „głąbów” wrzucam je do sokowirówki. Do gara wlewam nie tylko część płynną ale i tą, która została przez sokowirówkę do pojemnika z tyłu. Gotowe! 15kg zrobiłam w 3 godziny. Teraz tylko przyprawy- sól, odrobinapieprzu i cukru oraz CZOSNEK. Na taką ilość zużywam 2 główki czosnku. Gorący przecier wlewam do wyparzonych słoików … itd. Bez pasteryzacji przechowują się świetnie do 2 lat. Jest super!

    Odpowiedz
  3. jola

    jola
    robię przecier krócej i wygodniej. Po obraniu ze skórki i odcięciu białych „głąbów” wrzucam je do sokowirówki. Gotowe! 15kg zrobiłam w 3 godziny. Teraz tylko przyprawy- oraz CZOSNEK. Na taką ilość zużywam 2 główki czosnku. Bez pasteryzacji przechowują się świetnie do 2 lat. Jest super!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.