Wegetariańska harira

Rozgrzewająca harira sprawdzi się doskonale w jesienne i zimowe wieczory. Zimy w górach Atlas są przecież równie srogie co na polskich nizinach. Warto więc sięgnąć po afrykańskie inspiracji także o tej porze roku.

Harira to pochodząca z Maghrebu sycąca zupa tradycyjnie przygotowywania podczas Ramadanu. Obok tadżinu jest to jedno z najbardziej znanych dań kuchni marokańskiej. W naszych szerokościach geograficzny świetnie sprawdza się w roli rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne wieczory. Tradycyjnie zupa przygotowywana jest na mięsie baranim, my proponujemy jej wegetariańską wersję, także w opcji wegańskiej.

Ponieważ harira (jak i większość jednogarnkowych dań bliskowschodnich i indyjskich) najlepiej smakuje na drugi dzień, podajemy proporcje na większą ilość, w kolejności dodawania. Wszystko lepiej przygotować sobie wcześniej i gotować w sporym garnku z grubym dnem.

Tradycyjnie zupy tej nie blenduje się na krem. Do jej przygotowania używa się łuskanej ciecierzycy, która częściowo rozpada się podczas gotowania. W Polsce dostępna jest ona w sklepach z produktami orientalnymi. Szukajcie jej pod indyjską nazwa chana dal (czyt. ćana dal). Całą, uprzednio namoczoną ciecierzycę można też, przynajmniej częściowo, wyłuskać samemu.

Łuskana ciecierzyca.

Łuskana ciecierzyca

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 duża marchewka pokrojona w półplasterki
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 kawałek cynamonu wielkości palca wskazującego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka harissy (jak zrobić domową harissę pisaliśmy we wpisie Harissa, czyli smak Maghrebu)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego miodu lub owocowej melasy (np. syropu daktylowego)
  • 2,5 litra wody
  • 1½ szklanki łuskanej ciecierzycy
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 spore ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
  • 1 szklanka bulguru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • posiekana natka pietruszki, orzechy i daktyle do podania

Sposób przyrządzania

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
  2. Dodajemy czosnek, selera, marchewkę i wszystko smażymy jeszcze trochę ciągle mieszając.
  3. Następnie dodajemy przyprawy, czyli kumin, kolendrę, paprykę, kurkumę, cynamon, liście laurowe, harissę i sól. Mieszamy wszystko dokładnie.
  4. Dodajemy przecier pomidorowy oraz miód lub melasę. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
  5. Teraz podlewamy wszystko wodą i dodajemy ziemniaki oraz łuskaną ciecierzycę i soczewicę. Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem aż ciecierzyca i wszystkie warzywa będę miękkie.
  6. Dodajemy bulgur i gotujemy do miękkości.
  7. Doprawiamy sokiem z cytryny i solimy do smaku.

Podajemy z pieczywem posypane natką pietruszki, orzechami i daktylami.