Ślimaczki rodzynkowo-orzechowe

Ślimaczki z kremem rodzynkowym i orzechami skąpane w kwiatowym syropie to jest to czego potrzeba, by doprowadzić kubki smakowe do orgazmu.

Choć Paweł pochodzi z rodziny cukierników z dziada pradziada, a Ania nie wyobraża sobie porannej kawy bez czegoś słodkiego to nie jesteśmy jakimiś super miłośnikami ciast i ciasteczek. Jeżeli już miewamy jakieś cukiernicze zapędy to raczej w kierunku południowym lub wschodnim. Tradycyjne baby, torty i serniki to nie nasza bajka, choć zdarza nam się ukręcić paschę. 😉

Bardzo prostym i zarazem bardzo efektownym wypiekiem są inspirowane Turcją ciasteczka z kremem rodzynkowym i orzechami skąpane w kwiatowym syropie. Bardzo prostym oczywiście tylko w przypadku gdy korzysta się z gotowego ciasta francuskiego. Tata wielokrotnie tłumaczył nam zasadę produkcji tegoż i za każdym razem, mimo jego zapewnień wydaje nam się to czymś koszmarnie skomplikowanym.

Wybierając gotowe ciasto francuskie zwróćcie uwagę by arkusz był prostokątny, a nie okrągły. Dokładnie też czytajcie etykietę, bo różne dziwne rzeczy potrafią w takim cieście wylądować. Bez problemu można dostać ciasto francuskie bez dodatku produktów odzwierzęcych, tak więc nie dość, że to pierwszy deser na naszym blogu to jeszcze do tego wegański. 🙂

Jeżeli chodzi o orzechy to możecie użyć praktycznie dowolnych o wyraźnym orzechowym smaku. My używamy włoskich lub brazylijskich.

Rodzynki.

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona. Są bogate w niezbędne mikroelementy z potasem na czele oraz w witaminy, głównie z grupy B. Wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na układ trawienny. Pomimo wysokiej zawartości cukrów (głównie fruktozy) mają niski indeks glikemiczny i przy zbalansowanej diecie mogą być, w niewielkich ilościach, spożywane przez osoby z cukrzycą typu 2. UWAGA! U psów, podobnie jak i winogrona, mogą powodować niewydolność nerek!

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki orzechów
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka melasy lub syropu z daktyli
  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej
  • ¼ szklanki wody
  • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody różanej lub z kwiatów pomarańczy

Sposób przyrządzania

  1. Rodzynki zalać przegotowaną wodą i moczyć przez co najmniej godzinę, a następnie odcedzić na sicie.
  2. Rodzynki umieścić w blenderze razem z pastą sezamową i melasą. Zmiksować na gładką masę.
  3. Arkusz ciasta francuskiego posmarować na wierzchu olejem kokosowym, a następnie równo rozprowadzić masę rodzynkową i posypać pokruszonymi orzechami. Zawinąć w roladę.

    Ciasto francuskie posmarowane kremen rodzynkowym i posypane tłuczonymi orzechami.

    Ciasto francuskie posmarowane kremen rodzynkowym i posypane tłuczonymi orzechami.

  4. Roladę pokroić na plastry grubości kciuka, a następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto zawinięte w roladę i pokrojone w plastry.

    Ciasto zawinięte w roladę i pokrojone w plastry.

    Ciasteczka ułożone na blasze i gotowe do pieczenia.

    Ciasteczka ułożone na blasze i gotowe do pieczenia.

  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie przygotować syrop. W rondelku z grubym dnem zagotować ¼ szklanki wody, wsypać cukier i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż cały cukier się rozpuści i syrop nabierze delikatnej szklistości i odrobinę zacznie gęstnieć (ok. 15 minut).
  7. Następnie dodać do niego sok z cytryny i wodę kwiatową. Dokładnie wymieszać.
  8. Gdy ciasteczka odrobinę przestygną każde z nich polać łyżeczką syropu.