Sebze güveç. Turecki orgazm podniebienia

Oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kuchni tureckiej i to bynajmniej nie pod postacią wszędobylskich wyrobów kebabopodobnych. Swoje bogactwo kulinarne Turcja zawdzięcza swojej burzliwej historii. Olbrzymie Imperium Osmańskie sięgało przecież od Węgier na północy, po Sudan na południu i od Adriatyku na zachodzie po Persję na wschodzie. Jednym z naszych ulubionych dań, które jest w zasadzie kwintesencją kuchni tureckiej jest sebze güveç, rodzaj warzywnej zapiekanki.

Tradycyjnie przygotowuje się ją w glinianych naczyniach, czyli właśnie güveçach. W nich też serwuje się potrawę. W domowych warunkach najwygodniej jest ją przyrządzić w tzw. garnku rzymskim lub jakimkolwiek innym naczyniu do zapiekania, najlepiej takim o grubych ściankach.

Warzywem uwielbianym przez Turków jest bakłażan. Żeby w pełni cieszyć się smakiem tego cudownego warzywa trzeba najpierw je odpowiednio przygotować. Najlepiej jest to zrobić właśnie tak jak robi się to w Anatolii. Bakłażana należy pokroić i zostawić w dobrze osolonej wodzie na kilkanaście minut a następnie odcedzić. Sól wyciągnie z niego gorzkawy, brązowy sok, który psuje jego aksamitny smak. Szkoda, że w większości polskich knajp nikt tego zabiegu nie stosuje i przez to wiele osób zraża się do oberżyny.

Bakłażan zwany niegdyś gruszką miłości jest ponoć afrodyzjakiem. Jest też doskonałym źródłem błonnika oraz potasu, wapnia i magnezu.

Składniki:

  • 2 bakłażany pokrojone w ćwierćplasterki grubości małego palca *
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki *
  • 3 ziemniaki pokrojone w półplasterki *
  • 4 małe pomidory pokrojone w ósemki *
  • 1 papryka pokrojona w kwadraty wielkości znaczka pocztowego *
  • 2 cebule pokrojone w grube ćwierćplasterki *
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (najlepiej tureckiej Antep isot)
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ szklanki wody

* chodzi o to żeby te wszystkie warzywa były pokrojone na kawałki mniej więcej tej samej wielkości

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany moczyć w osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Odcedzić.
  2. Do naczynia, w którym będziemy piec potrawę wlać 3 łyżki oliwy.
  3. Warstwami ułożyć warzywa w kolejności podanej w liście składników.
  4. Posypać natką, czosnkiem i przyprawami. Polać resztą oliwy i podlać wodą.
  5. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  6. Gdy warzywa puszczą wodę i będą już w połowie ugotowane odkryć naczynie, zmniejszyć trochę temperaturę i piec aż będą miękkie i płyn w większości odparuje.

Güveç najlepiej smakuje z białym pieczywem, ryżem lub bulgurem. Doskonale komponuje się z cacıkiem w Polsce znanym pod grecką nazwą tzatziki. Jak go zrobić? To proste! Ogórka należy obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać gęstego jogurtu, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy, sól, pieprz, kilka listków mięty i dużo świeżego koperku. Smacznego albo jakby powiedzieli Turcy – afiyet olsun! 🙂

Sebze güveç, bulgur i cacık

Sebze güveç, bulgur i cacık