Roladki z bakłażana z miętowo-koperkowym twarożkiem

Roladki z bakłażana z miętowo-koperkowym twarożkiem to idealna przekąska na wszelkiej maści imprezy okołoświąteczne i karnawałowe. Do tego są bardzo proste w wykonaniu choć przyznać trzeba, że odrobinę czasochłonne. Smak i wygląd w pełni to jednak rekompensują.

Mięta to nazwa zbiorcza dla grupy kilkunastu roślin (wg niektórych zestawień nawet kilkudziesięciu). Znana i używana jest już od starożytności. Pierwsza funkcja jaką pełniła to odświeżacz powietrza, dla starożytnych Greków była więc symbolem gościnności. Składnikiem odpowiedzialnym za jej charakterystycznych aromat jest mentol. Ma on działanie znieczulające i zmniejszające podrażnienie błoń śluzowych. Działa kojąco na problemu żołądkowe i jelitowe oraz wspomaga trawienie. Mentol jest też szeroko stosowany w aromaterapii.

Składniki:

  • 5 małych bakłażanów
  • 1 łyżka soli
  • oliwa do smarowania bakłażanów
  • miska wody do moczenia bakłażanów
  • 500 g białego sera*
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tureckiej ostrej papryki pul biber lub ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • garść posiekanych liści mięty
  • 2 garści posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • sok z cytryny lub syrop z granatów do podania

* My używamy do takich rzeczy białego sera z Mlecznej Drogi. Jest to lekko solony biały ser z mleka krowiego, bardzo gładki, wręcz kremowy o smaku zbliżonym do łagodnych białych krowich serów bałkańskich, czy tureckich. W roli zamiennika rasowa dojrzewająca feta z mleka owczego i koziego może być zbyt intensywna w smaku. Lepszym wyborem będzie więc dowolny bałkański lub turecki ser z mleka krowiego. Ponieważ sery tego typu są zazwyczaj dość suche trzeba dodać do nich trochę śmietany lub gęstego jogurtu. Niech Was wszyscy bogowie bronią przed wynalazkami typu favita, apetina, czy inna festina.

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry (5 mm). Wodę w misce osolić i moczyć w niej bakłażany przez minimum 15 minut. Odcedzić.
  2. Ułożyć plastry bakłażana na blaszce do pieczenia i posmarować oliwą. Piec na obie strony w piekarniku z opcją grill, smarując ponownie oliwą po odwróceniu. Można je też po prostu upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej choć to zdecydowanie więcej zabawy.
    Plastry bakłażana smarujemy oliwą.

    Plastry bakłażana smarujemy oliwą.

    Upieczone plastry bakłażana. Lekko zrumienione, ale nie spalone. ;)

    Upieczone plastry bakłażana. Lekko zrumienione, ale nie spalone. 😉

  3. Ser wyrobić na gładką masę z oliwą, miętą, koperkiem, pieprzem i ostrą papryką. Doprawić solą do smaku.
  4. Na plastry bakłażana nakładać łyżeczkę twarożku i zawijać roladki.

Podawać skropione sokiem z cytryny lub polane syropem z granatów w towarzystwie białego pieczywa. Ot choćby chlebków naan, które świetnie sprawdzają się na imprezach.

Roladki z bakłażana z miętowo-koperkowym twarożkiem podane z cząstkami cytryny.

Roladki z bakłażana z miętowo-koperkowym twarożkiem podane z cząstkami cytryny.