Pieczone kotleciki z amarantusa i czerwonej soczewicy

Dziś będzie zdrowo, prosto i utylitarnie, a do tego oczywiście smacznie. Kotleciki z amarantusa i soczewicy świetnie sprawdzą się we wrapach i kanapkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby były też głównym składnikiem pełnowymiarowego obiadu. Jeżeli tak jak my nie przepadacie za amarantusem w roli kaszy, a chcielibyście korzystać z jego dobrodziejstw to jest to doskonałe rozwiązanie tego dylematu. 🙂

Nasiona amarantusa.

Nasiona amarantusa.

Amarantus czyli szarłat wyniosły jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W Ameryce Środkowej uprawiano go już 6000 lat temu. Jadalne są nasiona oraz liście. Te pierwsze można wykorzystywać tak jak kasze, robić z nich mąkę lub prażyć tak jak kukurydzę. Liście nazywane niekiedy czerwonym szpinakiem można przyrządzać podobnie do niego, są popularnym składnikiem wielu potraw kuchni indyjskiej. Nasiona amarantusa są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, łatwoprzyswajalnego magnezu, żelaza i wapnia oraz witamin A, E, C i z grupy D. Nie zawierają glutenu.

Składniki

  • ½ szklanki nasion amarantusa
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru, posiekany
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • garść natki kolendry lub pietruszki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej

Sposób przyrządzania

  1. Amarantusa i soczewicę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotować dwie szklanki wody, dodać amarantusa, soczewicę, kurkumę i chili. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż amarantus i soczewica wchłoną całą wodę. Uzyskamy coś o konsystencji gęstego kleiku, który odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i smażyć aż się zeszkli.
  4. Do cebuli dodać czosnek i imbir. Smażyć przez chwilę mieszając aż stracą swój surowy zapach. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  5. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  6. Uformować małe kotleciki (my używamy małej foremki do ciastek), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Następnie odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-10 minut.
Upieczone kotleciki z amarantusa i czerwonej soczewicy.

Upieczone kotleciki z amarantusa i czerwonej soczewicy.