Kuchenny recycling. Odc. 1 – smażony ryż

Każdemu chyba zdarzyło się ugotować za dużo ryżu, Chińczykom też. 😉 Z tego to właśnie powodu bardzo, bardzo dawno temu mieszkańcy Państwa Środka wymyślili smażony ryż. Jako, że od zawsze byli ludem obrotnym, który by poprawić swój los nie bał się opuszczać swych rodzinnych stron rozpowszechnili ten sposób utylizowania nadprodukcji gotowanego ryżu po wszystkich krajach Azji. Zresztą nie tylko Azji, bo obrotni Chińczycy dotarli także do Peru gdzie smażony ryż pod zhispanizowaną nazwą arroz chaufa stał się jednym z kulinarnych symboli tego południowoamerykańskiego kraju.

Wpływy chińskiej tradycji kulinarnej widoczne są także w kuchni indyjskiej. Smażony ryż, w zlokalizowanej wersji jest tam daniem bardzo popularnym. Ze względu na zestaw przypraw, który bardzo nam odpowiada jest to wersja, która najczęściej gości na naszym stole. Dzięki temu, że przygotowanie go zajmuje nie więcej niż 10 minut często jemy go na śniadanie.

Kardamon to po szafranie i wanilii trzecia najdroższa przyprawa świata. W kuchni używane są jego dwie odmiany. Najbardziej popularna, zielona czyli kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) to przyprawa popularna na całym świecie choć poza Indiami najczęściej używana jest do deserów i gorących napojów. Druga jego odmiana (Amomum subulatum) – czarny kardamon, czasem nazywany też brązowym lub nepalskim pochodzi z północy subkontynentu indyjskiego i tam jest najpopularniejszy. Poza Azją jest prawie nieznany. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych kardamon poprawia trawienie oraz korzystnie działa na uzębienie, dziąsła i układ oddechowy. Używany jest też do rozbijania kamieni nerkowych i żółciowych oraz jako antidotum na jad węży i skorpionów.

Kardamon malabarski

Kardamon malabarski

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 lekko rozgniecione zielone kardamony
  • 3 goździki
  • kawałek cynamonu wielkości małego palca przełamany na kilka części
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru, posiekany
  • 1 posiekane zielone chili
  • 1 starta na dużych oczkach marchewka
  • ¼ szklanki zielonego groszku
  • szczypta soli do smaku
Czosnek, imbir, zielone chili i cebula to baza większości indyjskich potraw

Czosnek, imbir, zielone chili i cebula to baza większości indyjskich potraw

Sposób przyrządzania:

  1. Na rozgrzany olej rzucić przyprawy – liść laurowy, kardamon, goździki i cynamon. Po chwili dodać kumin.
  2. Gdy przyprawy lekko się zrumienią dodać cebulę, odrobinę posolić i smażyć aż cebula się zeszkli.
  3. Dodać utartą marchewkę i groszek, dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę ciągle mieszając.
  4. Gdy warzywa będą już prawie gotowe dodać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.

Podawać prosto z patelni jako samodzielne danie albo dodatek do innych potraw. Jeżeli robimy smażony ryż jako samodzielne danie możemy pod koniec smażenia dodać do niego roztrzepane jajka.

Uwaga na całe przyprawy! Rozgryzienie takiej kardamonowej kapsułki to sport ekstremalny. 😉