Gnocchi, czyli kopytka i pesto z karczochów

Gnocchi robi się dość szybko, są bardzo sycące i świetnie pasują do pesto, choćby takiego z karczochów. Co ciekawe włoskie gnocchi, to najzwyklejsze w świecie kluski z ugotowanych ziemniaków i mąki, czyli nasze swojskie kopytka.

Klasyczne pesto to oczywiście pasta serowo-ziołowo-orzechowa. Obecnie popularne są też jego odmiany z różnego rodzaju warzyw. Naszym niedawnym odkryciem jest pesto z karczochów. Świeże karczochy są w Polsce trudno dostępne, ale coraz łatwiej jest dostać ugotowane serca karczochów w zalewie i takich właśnie używamy do robienia naszego pesto.

Orzech włoski to drzewo dziko rosnące w południowo-wschodniej Europie i prawie całej Azji. Obecnie uprawiane jest na prawie całej kuli ziemkskiej. Jadalną częścią owocu stanowi jego nasiono. Orzechy włoskie są bogate w witaminy E i z grupy B. Są pokarmem wysokoenergetycznym. Zawierają też znaczne ilości potasu, fosforu i magnezu. Orzechy włoskie są też doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jako takie polecany są osobom z nadciśnieniem i chorobami serca. Jedna łyżka tłoczonego z nich oleju zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3. Ponoć korzystnie wypływają też na pracę mózgu.

Składniki:

Gnochhi czyli kopytka

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej łyżka zmielonych nasion chia lub lnu namoczona w 3 łyżkach wody)
  • 300 g mąki
  • ½ łyżeczki soli

Pesto z karczochów

  • garść orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka serc karczochów z zalewy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki utartego parmezanu (w wersji wegańskiej suszonych nieaktywnych drożdży)

Sposób przyrządzania:

Gnocchi czyli kopytka

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść i wystudzić.
  2. Do ziemniaków dodać mąkę, sól i jajko i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Z ciasta brać kulki wielkości mandarynki, robić z nich wałki grubości kciuka i wykrajać kluski.
    Z ciasta robimy wałeczki grubości kciuka.

    Z ciasta robimy wałeczki grubości kciuka.

    Z wałeczków kroimi kluski.

    Z wałeczków kroimi kluski.

  4. Kluski obtoczyć w mące.Kluski obtaczamy w mące.
  5. Gotować w osolonej wodzie. Kluski są gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię.

Pesto z karchochów

  1. Orzechy włoskie zblanszować, czyli rzucić na wrzątek i gotować 2-3 minuty. Odcedzić.
  2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.

Ugotowane kluski wymieszać z pesto i podawać posypane natką pietruszki.