Czarne oczko z Luizjany

Aromatyczna i pożywna fasolka czarne oczko z Głębokiego Południa USA w wersji wegańskiej. Jedna z tych potraw, która najlepiej smakuje wielokrotnie odgrzewana, warto więc ugotować większą ilość. Bez obaw, jest tak pyszna, że szybko się nie znudzi. 🙂

Kuchnia północnoamerykańska to istny kulturowej tygiel. Hiszpańska drobna szlachta, purytańscy osadnicy, francuscy rolnicy, afrykańscy niewolnicy, chińscy robotnicy, środkowoeuropejscy Żydzi oraz włoska i irlandzka biedota – oni wszyscy ukształtowali mapę kulinarną USA.

Jedną z ciekawszych i najsmaczniejszych tradycji kulinarnych Stanów jest ukształtowana pod wpływem francuskim i afrykańskim kuchnia Głębokiego Południa. Tam natomiast, spośród wielu jej lokalnych odmian wyróżnia się kuchnia cajun (kejdżen).

Cajuns to potomkowie francuskich osadników, którzy wypędzeni przez Brytyjczyków ze wschodniej Kanady osiadli na południu Luizjany. Ci ubodzy rolnicy stworzyli wyjątkową, prostą i smaczną kuchnię opartą na lokalnych produktach i francuskich technikach gotowania. Jej najpopularniejszym, znanym na całym świecie wytworem jest sos Tabasco.

Cebula, seler naciowy i papryka - Święta Trójca kuchni cajun.

Cebula, seler naciowy i papryka – Święta Trójca kuchni cajun.

Jada się tam głównie wieprzowinę, owoce morza i wszelkiego rodzaju fasole. Wszystko to doprawione charakterystycznym zestawem przypraw i ostrą papryką. Bazą większości potraw jednogarnkowych, które dominują w kuchni cajun, jest tzw. Święta Trójca, czyli cebula, seler naciowy i papryka. Najpopularniejszymi dodatkami są zaś ryż i pieczywo, w tym także popularny w całych Stanach chleb kukurydziany.

Fasola czarne oczko.

Fasola czarne oczko.

Fasola czarne oczko nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda bo to przepyszny i zdrowy składnik wielu kuchni świata. Pochodzi z Afryki Zachodniej skąd już w XVII w. dotarła do Ameryki Północnej, stając się jednym z fundamentów kuchni Głębokiego Południa i symbolem szczęścia. Stąd też tradycyjnie jada się ją w Nowy Rok. Popularna jest także w całej praktycznie Azji, na Półwyspie Iberyjskim, w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach. Zawiera duże ilości kwasu foliowego oraz mikroelementów, w tym żelaza, magnezu i wapnia. Fasoli czarne oczko nie trzeba moczyć przed gotowaniem.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mieszanki Cajun
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru i łyżeczka melasy
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 szklanki suchej fasoli czarne oczko
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki do posypania

Mieszanka Cajun

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki papryki cayenne
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii

Sposób przyrządzania

  1. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i seler naciowy.
  2. Gdy cebula i seler zeszklą się dodać czosnek, chili i paprykę. Smażyć kilka minut często mieszając, aż stracą swój surowy zapach.
  3. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  4. Wlać przecier pomidorowi i dodać miód. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  5. Wlać bulion, zagotować i dodać ziemniaki oraz fasolkę.
  6. Gotować pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w miarę potrzeby, aż fasolka będzie miękka. Doprawić solą do smaku.

Podawać z białym ryżem lub chlebem kukurydzianym posypane natką pietruszki. Jak wiele innych dań jednogarnkowych, potrawa ta najlepiej smakuje odgrzana na drugi dzień.