Bataty pieczone z tymiankiem i ananasowa salsa

Zimy już nie widać, w sumie to w ogóle jej nie było, a wiosny jeszcze nie ma. Zawieszeni w permanentnej jesieni wciąż pragniemy słońca. Gdy aura za oknem zawodzi pozostaje sięgnąć po butelkę czerwonego wina i zafundować sobie słońce na talerzu. Nic tak nie poprawia humoru jak bataty pieczone z tymiankiem i ananasowa salsa. Bo zdrowo się odżywiać można smacznie i kolorowo. 🙂

Bataty.

Bataty, zwane też słodkimi ziemniaki to bulwy, pochodzącego z Ameryki Południowej wilca ziemniaczanego. Co ciekawe roślina ta nie jest spokrewniona ze zwykłymi ziemniakami. Najstarsze bo liczące blisko 10000 lat ślady wskazujące na uprawę batatów odnaleziono na terenie dzisiejszego Peru. W 3. tysiącleciu przed naszą erą były już uprawiane w całej Ameryce Południowej, Środkowej i na Karaibach. Bataty dotarły do Azji z Filipin gdzie trafiły z Polinezji na wiele lat przed pojawieniem się na Pacyfiku europejskich żeglarzy. Fakt ten jest dziś jednym z koronnych argumentów na poparcie tezy Thora Heyerdhala, że wyspy Pacyfiku zasiedlone zostały przez przybyszów z Ameryki Południowej, a nie leżącej nieco bliżej Azji. W ten sposób trafiły też do Nowej Zelandii, gdzie były jednym z głównych elementów diety Maorysów na długo przed przybyciem pierwszych Europejczyków. Bataty powszechnie uznawane są za jedne z najwartościowszych „zapychaczy”. Są nisko kaloryczne i bogate w błonnik, a oprócz skrobi zawierają też wiele pożytecznych polisacharydów. Są doskonałym źródłem antyoksydantów, mikroelementów z potasem na czele i przede wszystkim witaminy A (pod postacią beta-karotenu) oraz witamin z grupy B i witaminy C.

Składniki

Bataty pieczone z tymiankiem

  • 1 spory batat na osobę
  • 1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)*
  • 1 łyżeczka płatków chili*
  • ½ łyżeczki soli*
  • 3 łyżki oliwy*
  • cząstki limonki do podania

* na jednego batata

Salsa ananasowa

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekane zielone chiliZielone chili, czosnek, czerwona cebula i czerwona papryka.
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego cynamonu
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub posiekanych pomidorów z puszki
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej limonkiSkórka z limonki.
  • 1 łyżeczka tapioki lub mąki ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej
  • ¼ szklanki wody
  • posiekany szczypior do podania

Sposób przyrządzania

Bataty

  1. Bataty obrać, pokroić w plastry grubości małego palca i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Obrane bataty i gałązki tymianku.
  2. Wymieszać oliwę z przyprawami i posmarować nią bataty.Bataty gotowe do pieczenia.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 40 minut.

Salsa ananasowa

  1. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę.
  2. Dodać cebulą, lekko posolić i smażyć aż się zeszkli.
  3. Do cebuli dodać czosnek i chili. Smażyć mieszając, aż stracą swój surowy zapach.
  4. Dodać przyprawy – goździki i cynamon. Wymieszać.
  5. Dodać paprykę i ananasa. Smażyć ciągle mieszając aż papryka trochę zmięknie.
  6. Podlać sokiem z limonki, dodać cukier, wymieszać i dusić na małym ogniu aż papryka i ananas będą gotowe.
  7. Dodać przecier pomidorowy i skórkę z limonki, zagotować, posolić i dusić kilka minut na małym ogniu.
  8. W wodzie rozrobić łyżeczkę tapioki i tą mieszaniną zagęścić sos.

Salsę podawać przybraną szczypiorem, a bataty skropione sokiem z limonki.